Читај ми!

Замке за децу на интернету

Медијски наводи да је троје отмичара детета из насеља Браће Јерковић у Београду све информације о боравишту детета пронашло на "Фејсбуку", отвара питање безбедности деце на друштвеним мрежама и одговорности родитеља. Свако пето дете претрпело је неки вид злостављања на интернету.

Простор злоупотребама на интернету често отварају сами родитељи несмотреним постављањем фотографија деце. Фотографија усликана мобилним телефоном, бројним програмима може да се упореди са оном на друштвеним мрежама. И ту почиње могућност злоупотреба.

Шеф одсека за електронски криминал Владимир Урошевић показује на примеру једног програма, како функционишу софтвери помоћу којих се врше злоупотребе.

"Да бисмо видели како софтвери раде, узећемо вашу слику који претражује базу познатих лица. Онда ћемо да видимо какво је ваше подударање са њима... Сада тај софтвер детектује како изгледа лице, поставља га у положај који њему највише одговара да би могао да препозна одређене тачке... Поклапање 95 одсто за дечје лице, година 25. То може да се ради са децом и на много опаснијим сервисима", објашњава Урошевић.

Постоји софтвер који је уграђен у наочаре, а који на основу фотографије даје име и презиме особе са готово стопроцентном сигурношћу.

Дечја порнографија један је од облика криминала који се најбрже шири на интернету. У акцији "Армагедон", која траје више од четири године, ухапшено је стотину особа. У неколико случајева отмица деце све је почело од друштвених мрежа.

"Најбитније је да профили буду закључани и да родитељи воде рачуна какве слике и са ким деле, да не остављају податке о деци", истиче Урошевић.

Међу најчешћим претњама које је детектовала технологија за заштиту једне познате компаније, јесу садржаји за одрасле – свако друго дете сусрело се са тим. Ту на сцену ступају родитељи.

Где се завршава поштовање слободе деце, а почиње брига за њихову безбедност?

"Треба да научимо децу да буду одговорна. Као што их учимо да буду одговорна када изађу на улицу или оду у школу, тако и када уђу у интернет свет и друштвене мреже", наглашава Маријана Матић са Факултета политичких наука.

Истиче да и родитељи треба да се запитају зашто, рецимо, стављају слику четворогодишњег детета у купаћем костиму на интернет.

Николина Љепава са портала Родитељ каже да су родитељи далеко мање информисани од деце.

"Деца са шест, седам година имају Фејсбук профиле, до десете су далеко напреднији корисници друштвених мрежа од својих родитеља. Проблем је што родитељи имају перцепцију – може да се игра на компјутеру, он је сада безбедан, није на улици", сматра Николина Љепава.

Томе у прилог говоре бројеви. Готово 90 одсто деце користи рачунар. Половина је на интернету, а исто толико њих има мобилни телефон, неретко – паметни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару