Читај ми!

Шведски гимназијалци на часу математике у Београду

Шведски гимназијалци и професори ове недеље су гости београдске Математичке гимназије. Осим стицања нових знања из природних наука, упознаће се са историјом наше земље и њеним знаменитостима. Од наших ђака ће моћи да сазнају како се освајају међународне награде, а ми ћемо од Швеђана сазнати како се добро планира и штеди.

За госте из Шведске и посебан наставни план. Специјални час историје, два пута информатика, пет пута математика, експериментални часови физике и хемије, и на крају спорт.

"Овде сам са једанаест ученика и колегом. Желимо да упознамо вашу земљу и школски систем и како се овде учи. Колегиница која је била овде, која зна ваш језик, много ми је причала о вама", каже професорка математике и физике Биргита Ериксон.

Професор технолошких наука Гилберто Ернандез каже да је ово добра прилика да посете Србију и додаје како се нада доброј и успешној сарадњи са српским колегама.

Настава је на енглеском језику, па неће изостати ни час енглеског језика.

"Биће то лепо искуство. Видећу другу културу и друге људе. А и усавршаваћу знање језика, јер ћемо морати да говоримо и размишљамо на енглеском језику", каже шведски гимназијалац Матеас Смијербаг.

Од дружења са српским гимназијалцима његова другарица Јохана Винген очекује да буде корисно и забавно.

Домаћини ће их, кажу, упознати и са великанима наше и светске науке – Теслом и Пупином. Смештај су им обезбедили вршњаци из Србије.

"Наравно, видеће Калемегдан, "Музеј Николе Тесле" и надамо се да ћемо их одвести у двор", каже Милена Албијанић из Математичке гиманзије док представља план за обилазак града са шведским колегама.

Директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић каже да су трошкови мали, јер је све организовано тако да смештај буде по кућама и да деца буду после тога гости оне деце коју су дочекали.

"Мислим да би то и нама требало да буде пример како једна богата земља као што је Шведска релативно мало новца троши и како се води рачуна о сваком евру, а не као ми када идемо на скупе екскурзије на разне дестинације", напомиње Огњановић.

Математичари у октобру узвраћају посету. Таква сарадња постоји и са школама из Русије, Хрватске, Кипра, Аустрије и Румуније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару