Читај ми!

Лончар: Поштоване све процедуре приликом спасавања бебе

Министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да су приликом акције спасавања бебе поштоване све неопходне процедуре. Војска и лекари ступили у контакт како би се што пре помогло детету. Више фактора одлучило када и где ће се хеликоптер са бебом упутити, поручује Лончар.

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су се лекари који су били у возилу обратили за помоћ и Министарству здравља и Војсци Србије и да је Војска одлучила да реагује и помогне животно угроженој беби. Том приликом поштоване су све неопходне процедуре, тврди министар здравља.

"Ови људи, и пилоти и здравствени радници, јесу истински хероји Србије. Они и њихове породице, заиста, не заслужују да пролазе кроз ово, кроз измишљотине или полуистине које се пласирају. Да објаснимо – дете је било респираторно угрожено, озбиљна обострана упала плућа била је у питању и том детету је било потребно да се што пре прикључи на машину за вештачко дисање", каже Лончар.

Кад Војска каже да може да реагује, онда се спајају екипа Војске и медицинска екипа која превози дете, објашњава Лончар.

Напомиње да је одлука како да се беба спасава, санитетом или хеликоптером, и куда да се летелица упути донета тако да се најмање времена изгуби и да се што пре одреагује да се спасе живот детета. Лончар подвлачи да су том приликом све процедуре поштоване.

Министар здравља истиче да су процене куда ће се кретати санитетско возило донете на основу резерва кисеоника које је беба стара пет дана имала.

"Наше је било да организујемо, када се надлежни договоре где ће бити слетање, да сачека медицинска екипа и санитет. Да ли би то био Ниш, Крагујевац или Београд одлука је која зависи од више фактора. Њихова процена је била да је дете, које је старо пет дана и тешко три килограма, животно угрожено и да помоћ мора да му се пружи у већем центру где има адекватних услова и кадра за такво обољење", наглашава Лончар.

На питање колика је одговорност малолетне мајке која је на сопствену одговорност изашла из породилишта, Лончар одговора да није задатак лекара да питају ко је дететова мајка или отац као ни одакле је угрожена беба.

Приликом пада хеликоптера Ми-17 Војске Србије у петак у 22.30 у близини Аеродрома "Никола Тесла" погинуло је седам особа – поред посаде ВС, лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић из Новог Пазара.

Посада хеликоптера пошла је у спасавање бебе која се налазила у санитетском возилу, блокираном због одрона на Ибарској магистрали код Рашке.

Слетели су у касарни у Рашкој, где се возило са бебом у инкубатору ипак пробило након што је делимично раскрчен пут.

У Ми-17, у пратњи лекара Љајића и анестетичара Веселиновића, унета је беба у инкубатору, са мањим залихама кисеоника.

Полетели су према Београду, где је у Институту за мајку и дете требало збринути дете.

У међувремену, дошло је до погоршања временских услова. Летелица се срушила у близини београдског цивилног аеродрома. Формиране су две комисије који би требало да утврде узроке пада хеликоптера.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару