Читај ми!

Ускоро збрињавање опасног отпада из Барича

Министарство пољопривреде и заштите животне средине најавило да ће око 750 тона опасног отпада из некадашње индустрије "Прва искра" из Барича до краја маја бити транспортовано у ЕУ. Влада издвојила 120 милиона динара за збрињавање отпада.

Секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић рекла је агенцији Бета како се очекује да у наредних неколико недеља дође до коначног збрињавања овог отпада, који ће највероватније бити извезен у Аустрију или Мађарску.

Подсећа да се отпад на тој локацији налази више од 15 година, односно од 1999. године.

Божовићева је са представницима "Прве искре" и општине Обреновац обишла ту локацију и том приликом је речено да ће након рашчишћавања опасног отпада, на месту "Прве искре", бити изграђена фабрика која ће запошљавати 2.500 Обреновчана.

"Јако је добро за општину Обреновац што је склопила споразум са кинеском корпорацијом за изградњу нове фабрике и што ће након довођења те локације у ред већ око 2.500 људи из Обреновца добити посао", истакла је Божовићева.

Инспекција за заштиту животне средине је у децембру 2014. године доставила министарству извештај о 80 фирми у реструктурирању у којима се налази историјски отпад, а међу њима и у "Првој искри" из Барича.

"Приоритет нам је нова фабрика која ће се градити у Обреновцу, а то нам је од посебне важности јер је Обреновац општина која је претрпела мајске поплаве и било проглашено ванредно стање, а измештањем отпада желимо да заштитимо здравље грађана", подвукла је Божовићева.

Инспекција за заштиту животне средине урадила је крајем прошле године контролу опасног индустријског ортпада у више од 80 фирми у реструктурирању и стечају, у којима је утврђено постојање 5.100 тона тог отпада, не рачунајући отпадне муљеве, шљаку и талог који се налазе на индустријским депонијама.

Тада је процењено је да би 1.741 тона могло да се третира код оператера који имају дозволе за третман такве врсте отпада у Србији, а да би око 3.371 тона могла да се извезе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару