Српским медијима на Косову прети гашење

Многи медији на српском језику на Косову могли би ускоро да буду угашени због малог тржишта и финансијске неодрживости - један је од закључака дебате у Косовској Митровици о положају српских медија.

Дописница Радио Београда Тања Вујисић изјавила је да локални медији немају довољну подрšшку донатора из међународне заједнице, али ни подршку из Београда и да се боји да би могло да дође до гаšшења неких медија на Косову, преноси Танјуг.

Она сматра да се медијима који емитују програм на српском језику мора пружити подршка како би те редакције постале информативне, изразивšи бојазан да ће се одласком људи са Косова гасити и медији и да би могло да их остане само пар на северу Косова, Штрпцу и Грачаници.

У дебати коју је организовала НВО "Актив" у оквиру "Митровичког друштвеног клуба", Вујисићева је истакла да се српски новинари на Косову имају проблема са косовским институцијама које занемарују чињеницу да је српски језик званичан.

"Саопштења на српском језику која добијамо из кабинета косовске председнице Атифете Јахјага јако су, у најмању руку, чудна. Њу су потписивали као "њена екселенција", Божић увек честита као Ускрс, Ускрс као Божић. То су све проблеми који се дешšавају годинама уназад", рекла је Вујисићева.

Биљана Радомировић новинарка Политике истакла је да бити новинар на Косову и у другој средини у централној Србији или региону није исто.

"Овде је јако тешšко, у ствари жžивимо судбину овог народа овде…. Није исто бити новинар у Јагодини и на Косову и Метохији јер нама овде радни дан траје 24 сата, стално смо под стресом, што је у ствари један од највећих проблема свих новинара", нагласила је Радомировић.

Председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић је истакао да су српски медији на Косову “виšше слободни него неслободни” али не зато што живимо у уређеном демократском друшšтву, већ зато šто новинари нису довољно загребали испод површšине.

"Доста често изеšштавамо површšно о некаквим протоколима, преносимо изјаве, мало има истраžживчких прича и критичког извешšтавања и на крају нема потребе да неко гуšши слободу ако га нисте дирнули тамо где боли", рекао је Ничић.

Ничић, који је и допсиник Гласа Америке са Косова, је нагласио да Срби на Косову немају ТВ и радио станицу која својим сигналом покрива целу територију Косова, новинску агенцију, али ни дневни лист, а да је РТК2 у ствари кабловска телевизија.

"Недостатке смо покуšшали да надокнадимо формирањем независне ТВ мреже коју чине: ТВ Мост, ТВ Херц, ТВ Пулс, ТВ Мир и Продукција New Press и кроз ту мреžжу покрива се око 90 одсто територије Косова", рекао је Ничић.

Напоменуо је да је формирана и радијска “КОСМА” мрежžа коју чине Радио Контакт плус из Косовске Митровице, Радио КиМ из Чаглавице, Херц из Штрпца, Радио Гораждевац и Радио Клокот који свакодневно у 17 часова емитују заједнички дневник, чиме је некако надокнађен недостатак радио станице на српском језику која покрива цело Косово.

На Косову постоји 25 радио станица које емитују програм на српском језику, шест телевизија, не рачунајући канал Јавног сервиса РТК2 на српском језику, један недељник "Јединство", неколико портала на српском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи