Читај ми!

Бесплатни уџбеници само за најсиромашније

Пријављивање ђака за бесплатне уџбенике почело је у свим основним школама. Уџбенике ће у следећој школској години добити само основци из најсиромашнијих породица. Рок за пријаву је 13. март, а затим ће школе формирати листе и доставити их Министарству.

Бесплатне уџбенике у новој школској години добиће само ученици чији су родитељи без посла или имају ниска примања, деца самохраних родитеља, као и породице са више школске деце.

"Налазимо се тешкој ситуацији и, једноставно, најсиромашнијима треба највише помоћи. Морамо водити рачуна да неке породице имају у петом разреду по двоје или троје деце. Не може све падати на терет породице", каже Зорана Лужанин из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Нова правила значе да бесплатне уџбенике за три предмета у нижим разредима сада мењају комлети за најсиромашније. Уместо само да их користе у једној школској години, ђаци ће књиге моћи да задрже до краја основне школе.

"Замислите дете од седам година које не сме ништа да пише по уџбенику. Оваквим пројектом ми желимо да кажемо како уџбеник припада ученику", додаје Лужанин.

Буџет за бесплатне уџбенике није промењен, али је 600 милиона динара сада другачије распоређено.

"Можемо идеолошки да расправљамо да ли бесплатне уџбенике треба да имају сва деца или само она сиромашна. Ако немате средстава да покријете трошкове за сву децу, онда мислим да много више смисла има да то мало средстава распоредите на сиромашнију децу", сматра Гордана Матковић из Центра за социјалну политику.

Према материјалном статусу, ђаци ће бити подељени у 11 категорија, и то на основу формулара које ће попуњавати родитељи. Информације и потврде које су за то потребне ученици ће добити у школама.

"Формуларе које су добили, ђаци морају донети да утврдимо колика су нечија примања. Тада ћемо знати ко је стварно угрожен према оним категоријама које је прописало Министарство", каже директор Основне школе "Вук Караџић" Златко Грушановић.

Нове мере Министарства предвиђају и прецизне цене уџбеника, што значи да поједини комплети не би требало да коштају и до 10.000 динара више него остали.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару