Одлаже се примена Закона о приватном обезбеђењу

Примена Закона о приватном обезбеђењу ће дефинитивно бити одложена, а да би тај закон заживео у пракси потребна је добра воља свих актера у том процесу, оценењено је на округлом столу "Обука и лиценцирање у приватном обезбеђењу", у организацији Центра за евроатлантске студије(ЦЕАС).

Како је саопштио тај центар, на скупу у Привредној комори Србије је констатовано да је добро што се почело са доношењем подзаконских аката и да су неке недоумице решене, али оквирни рок за примену закона још није познат, преноси Танјуг.

Округли сто је организован у сарадњи са Удружењем за приватно обезбеђење у ПКС и том приликом је представљен нацрт анализе Центра за евроатлантске студије "Обука и лиценцирање у приватном обезбеђењу" који анализира тренутно стање у процесу примене Закона о приватном обезбеђењу, динамику доношења подзаконских аката и њихов садржај.

Анализа је урађена у оквиру пројекта "Регулисан приватни сектор безбедности - безбеднији живот грађана", који је подржала амбасада Норвешке.

Представници ЦЕАС - а су у уводним излагањима представили нацрт анализе истичући најиндикативније уочене појаве у тренутном процесу спровођења Закона о приватном обезбеђењу - односно осврт на донесене правилнике из ове области.

Истакнуто је иступање из оквира законом прописаних рокова како за доношење подзаконских аката, па самим тим и оних за потпуно усаглашавање са законом и дата је препорука да се убудуће више води рачуна о реалности и потребама праксе када се такви рокови прописују. Такође и да се предвиде казнене мере за надлежне органе који те рокове крше, с обзиром да је спорост у спровођењу закона у Србији, поготово у безбедносној легислативи један од кључних фактора лоше реформе система безбедности.

Раде Крунић из Управе полиције навео је да су прописани рокови били претенциозно одређени, обзиром да је процес усвајања закона, почев од уласка у скупштинску процедуру, па до разматрања и усвајања амандмана, био дуг, те се услед тога прописани рокови више нису могли реално испоштовати.

Он је навео да су преосталих пет подзаконских аката припремљени и тренутно су у процедури усаглашавања са осталим релевантним актерима, али није могао дати оквирни рок њиховог доношења.

Крунић очекује да ће ступити на снагу у најкраћем могућем року.

С друге стране, Ђорђе Вучинић из Удружења за приватно обезбеђење подсетио је да је легализација приватног обезбеђења од 2000. до 2008. године опструисана управо од стране МУП - а пошто се у том прриоду и формирала друга страна медаље - односно криминализација ове области.

Вучинић је најавио да ће испред Удружења за приватно обезбеђење ускоро имати састанке са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, са којим ће разговарати о приватном обезбеђењу, али и министрима привреде и финанасија са којима ће размотрири опцију да у креирању буџета за 2016. ставка за обезбеђење не буде предмет штедње као до сада.

Тако би се коначно зауставиле дампинг цене и кршење основних права запослених у приватном обезбеђењу, навео је он.

Председник Комисије за јавно приватно партнерство у области безбедности Драгиша Јовановић је рекао да су неопходна системска решења и изразио жаљење што је држава скоро повукла програм суфинансирања обуке за запослене.

Он је истакао да би један такав програм био значајан подршка у спровођењу закона и сложио се са колегом Вучинићем да је квалитет обуке од пресудног значаја.

Славица Павловић из Центра за анализу ризика и управљање кризама истакла је да је Центар коначно добио дозволу и почео са обуком.

Округлом столу присуствовало је више од 90 представника компанија за приватно обезбеђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару