Читај ми!

Протест војних пензионера

Војни пензионери из неколико удружења протестовали су испред Владе Србије тражећи да се што пре нађе решења за усклађивање њихових пензија.

Пензионери су у више наврата упозоравали да су остали ускраћени за повећање пензија од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима Републике Србије од 25. јануара 2008. године, преноси Танјуг.

У протесту су учествовали војни пензионери из Асоцијације пензионисаних припадника Војске Србије, Удружења војних бескућника Србије, Удружења пензионисаних подофицира Србије, као и појединих одбора Удружења војних пензионера Србије.

Војни пензионери поручили су да је око 40.000 њих у неравноправном положају у односу на остале пензионере јер нису добили усклађење пензија по закону.

Представник Асоцијација пензионисаних припадника војске Србије Миле Бјеливук је рекао да су у контакту са Министарством рада и његовим представницима који су поручили да имају решење за њих и да не треба да протестују.

Додао је да очекују да им представници ресорног министарства саопште то решење на основу кога ће видети да ли им то одговара.

"Протестујемо и овде смо због неусклађивања војних пензија јер смо једини изузети од тог повећања, тако да смо дискриминисани и ван закона, то је урадила и претходна и ова власт" нагласио је Бјеливук.

Према његовим речима најављено је да ће министар финанасија Душан Вујовић решити проблем до краја недеље, "али то обећање до краја недеље се дешавало више пута" рекао је Бјеливук.

Истакао је да, што се тиче дуга, разговоре ће водити појединачно, сваки војни пензионер преко судова, и да ко жели да опрости држави може то да учини.

Судови опште надлежности најчешће су стављали тужбе војних пензионера у стање мировања или су доносли различите пресуде, чиме је допринео Врховни касациони суд јер се у неколико ванредних ревизија доносио различита решења и тиме уносио забуну у рад нижих судова, рекли су представници организационог одбора протеста војних пензионера Србије.

Војни пензионери су протестовали више пута у претходном периоду захтевајући од владе да законски регулише исплату њихових пензија, односно дуга који је настао погрешним ускладивањем пензија.

Они су од 1. јануара 2008. практично постали бивши војни пензионери јер су пребачени у статус цивилних пензионера и то није законски регулисано.

Прецизније, Законом о војсци Србије, који је тада ступио на снагу, војни пензионери измештени из Министарства одбране и војних прописа и преведени у надлежност Фонда ПИО.

Војни пензионери су због тога остали ускраћени за повећање пензија од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима Републике Србије од 25. јануара 2008. године.

У Фонду ПИО раније су Танјугу рекли да ће се захтеви војних пензионера који се односе, пре свега на то да се законски регулише исплата њихових пензија бити решени системски, на нивоу државе, а да ће фонд такво решење спровести у пракси.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару