Србија добила Националну референтну лабораторију

У Београду је 11 година пошто је најављена почела да ради Дирекција за националне референтне лабораторије којом би Србија требало да добија заокружен систем контроле здравствене безбедности хране.

ЕУ је у ту лабораторију од 2004. до сада уложила осам милиона евра за изградњу и адаптацију просторија, опремање и обуку запослених, рекла је на отварању министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

У оквиру дирекције почела је да ради Фитосанитарна лабораторија, а до краја године, како је најавила министарка, биће отворена и лабораторија за контролу исправности и квалитета млека, наводи Бета.

Она је додала да се ради се и на набавци опреме за отварање лабораторије за физичко-хемијска испитивања хране и хране за животиње биљног и мешовитог порекла.

Бошковићева је рекла да ће отварањем тих лабораторија бити обезбеђен јединствен, независан и безбедносно поуздан систем контроле хране.

Шеф Делегацје ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да ће лабораторије представљати неопходан важан елемент у ланцу безбедности хране у складу да међународним и европским стандардима.

Он је рекао да ће лабораторије и Дирекција помоћи државној администрацији да ефикасније штити здравље потрошача.

Лабораторија ће бити гарант безбедности извоза хране из Србије, поготово на тржиште ЕУ, као највеће тржиште на које Србија извози своје прехрамбене производе, рекао је Девенпорт и додао да је српска пољопривреда успела да повећа извоз у ЕУ од 2009. до сада за 125 одсто.

Министар науке и просвете Срђан Вербић рекао је да тржиште хране бојно поље на којем, да би се опстало и да би били конкурентни, мора да да редовно и поуздано проверава квалтет и да се поштују европски ниво и стандарди.

Вербић је оценио да је тај изазов за Србија, као малу земљу, тежак јер нема довољо новца и људских капацитета да би рутински отварала лабораторје за контролу квалитета хране.

Министарка за ЕУ интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је оснивањем националне референтне лабораторије решен један од два кључна проблема на путу усклађивања Србије са стандардима ЕУ у области безбедности хране.

"Ово је прави пример примене стандарда ЕУ у Србији", рекла је Јоксимовићева и изразила очекивање да ће то помоћи у позитивној оцени нацрта извештаја за скриниг поглавља 12 о сигурности хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару