Читај ми!

Споменик жртвама рата на Ушћу

Споменик српским жртвама палим у Србији и страдалим после 1991. године у оружаним сукобима на простору бивше Југославије биће подигнут на Ушћу, а у наредних десет дана биће расписан конкурс за вајарско решење споменика и архитектонско решење парка, утврђено је на седници Одбора за подизање споменика којом је председавао градски менаџер Горан Весић.

Споменик ће бити подигнут на Ушћу, на комплексу на коме се налази Вечна ватра и сви елементи који већ постоје на том простору, а одбор је, како се наводи у саопштењу Градске управе, изабрао комисију која ће расписати конкурс који ће трајати четири месеца, преноси Танјуг.

Очекује се да по завршетку конкурса, до краја јула буде изабрано најбоље решење и представљено јавности како би од почетка августа почео процес уређења тог простора и сама израда споменика.

За председника конкурсне комисије изабран је вајар и професор Факултета ликовних уметности у пензији Никола Вукосављевић, а чланови су вајар и професор Факултета ликовних уметности у пензији Милија Глишић, сликар и професор Факултета ликовних уметности у пензији, Дарија Кочић, Милан Поповић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и градски урбаниста Милутин Фолић.

Градски менаџер Горана Весић рекао је да је веома задовољан што је комисија коју је изабрала Скупштина града веома брзо решила све дилеме које су постојале у смислу места и назива споменика, као и састава конкурсне комисије.

"Ово ће после дуго времена бити први споменик који ће бити уређен на основу правог конкурса, на коме ће се такмичити наши најбољи вајари и архитекте. Очекујемо да конкурс буде транспарентан и надамо се да ћемо добити заиста добро решење", навео је Весић.

Тиме, како је додао, обнављамо праксу која је постојала још у Југославији да се велики споменици раде на конкурсима на којима ће моћи да учествују наши најпознатији вајари.

На седници су утврђене и висине награда за прва три места на конкурсу. Награда за прво место биће 600.000 динара, друго 400.000 и за треће 200.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару