Читај ми!

Земљотрес код Косјерића

Земљотрес магнитуде 4,6 јединица Рихтерове скале погодио је у 21.47 регион Косјерића. Потрес је трајао 26 секунди. Након провере терена знаће се колика је материјална штета.

23.30 - У Доњој Ражани је једна кућа напукла, тако да породица са двоје мале деце мора бити евакуисана, јавља дописник РТС-а.

22.55 - Екипе ватрогасаца су на терену и проверавају да ли има евентуалне штете, јавља дописник РТС-а.

Према првим информацијама, нема пријављене штете од земљотреса, али је у току провера терена.

"За сада нема информација да је нанета материјална штета на објектима, али смо одмах активирали Штаб за ванредне ситуације, полицију и ватрогасце, па ћемо више информација имати у току наредног дана", рекао је за РТС председник општине Косјерић Милијан Стојанић. 

Према његовим речима, најважније је да нема повређених.

Екипе су кренуле на терен, а с обзиром на то да у тим крајевима нема струје већ два дана, грађани тешко и могу да пријаве евентуалну материјалну штету. 

Према Стојанићевим речима, на његовој кући примећена је једна пукотина, па због тога страхује да ће на старијим објектима бити материјалне штете. 

Како јавља дописник РТС-а, на улицама Косјерића нема пролазника, људи су узнемирени, јер је то већ трећи земљотрес за кратко време.

Земљотрес се осетио и у Ваљеву, где је узнемирио грађане. За сада нема информација о штети.

Потрес су осетили Чачани, Ивањичани, а и подручје Сувобора. Земљотрес се осетио и у Београду, Руми, али и у Босни и Херцеговини.

Директорка Републичког сеизмолошког завода Славица Радовановић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се сутра бити познато више детаља и да ће екипе Завода посетити Мрчиће, где је био епицентар земљотреса.

Радовановићева је подсетила да су се 2. марта у овом региону догодила два земљотреса јачине око три јединица Рихтерове скале.

"Они су се догодили за тридесет секунди, што је показало да у овом простору има доста акумулиране сеизмичке енергије и да ће се догодити земљотрес, тако да смо ово очекивали", наводи Радовановићева.

Према њеним речима, у овом делу Србије максимална магинитуда земљотреса је нешто изнад пет јединица Рихтера.

Потреси оваквог интезитета могу изазвати врло мала оштећења на објектима у епицентралној области.

Такви потреси нису неуобичајени у овом подручју, где сеизмолошка активност траје од 3. марта, а према речима стручњака, наставиће се и наредних дана, али слабијег интензитета.

Прошлогодишње мајске поплаве нанеле су овом подручју велику штету, већу од неколико стотина милиона динара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару