Гашић: Србија значајан извозник безбедности

Повећано ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мировним мисијама УН и ЕУ широм света потврђује да је Србија постала значајан извозник безбедности и равноправан партнер у очувању глобалног мира и безбедности, рекао је министар одбране Братислав Гашић у Централноафричкој Републици.

Гашић се у обиласку српских мировних снага у Централноафричкој Републици састао са командантом мисије Еуфор РЦА бригадним генералом Жан-Марком Бакеом и командантом војне компоненте мисије Minusca генерал-мајором Мартином Чомуом Тументом, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Министар одбране је са Бакеом разговарао о политичко-безбедносној ситуацији у тој земљи, истакавши да ће напори међународних организација добринети стабилизацији, решавању сукоба и очувању мира у Централноафричкој Републици, преноси Танјуг.

Гашић је посебно истакао традицију, квалитет, оспособљеност и могућности војномедицинских капацитета које наша земља ангажује у различитим мултинационалним операцијама. Такође, навео је да је Србија једина земља која није чланица ЕУ, а која учествује у мисији Европске уније у Сомалији.

Српски министар одбране захвалио је бригадном генералу Бакеу на доброј сарадњи, професионалном односу и подршци припадницима нашег четворочланог медицинског тима. Он је обишао и камп ЕУ Ucatex где је разговарао са припадницима нашег санитетског тима у овој мисији.

Поред два војна посматрача и два штабна официра, 68 српских припадника ангажовано је у Војној болници нивоа 2, што је, после мисије УН у Либану, најбројније српско ангажовање, наводи се у саопштењу.

Гашић се састао и са генерал-мајором Тументом у команди мисије Minusca, са ким је разговарао о ангажовању припадника МО и ВС у овој мисији.

Сусрет са српским мировњацима

Министар Гашић посетио је припаднике Министарства одбране и ВС у Централноафричкој Републици, који су ангажовани у две мултинационалне операције у тој земљи.  

Ово је прва посета једног српског министра одбране снагама УН и ЕУ у Централноафричкој Републици.

"То је показатељ да Србија и Министарство одбране пружају апсолутну подршку мировним напорима чиме се наглашава значај међународних мисија", наводи се у саопштењу Министарства.

Додаје се да у мисији Minusca српску заставу на униформи носи 72 припадника Министарства одбране и Војске Србије, од чега су 20 жене.

"Није занемарљив податак да смо по броју жена у строју испред других контингената, чак и оних са више од хиљаду униформисаних лица", наводи се у саопштењу.

У мисији Еуфор РЦА, Србија са другим војним снагама Европске уније има ангажован четворочлани медицински тим у којем су три жене. Оне раде у кампу ЕУ Ucatex заједно са француским, шпанским, италијанским, грузијским, пољским, естонским и другим колегиницама и колегама из европских војски.

Иначе, мисији Minusca трећа је по величини од 16 актуелних мировних мисија под мандатом УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару