Читај ми!

Јанковић: Равноправност полова није питање добре воље

Пуна равноправност полова прописана је Уставом Србије и не може бити питање добре воље. Она представља развојни циљ, поручује у осмомартовској честитки заштитник грађана Саша Јанковић.

Посебно угрожене и вишеструко дискриминисане су Ромкиње, жене са инвалидитетом, самохране мајке, избегле и интерно-расељене жене, жене лошијег имовног стања, жене из руралних средина, жене у ситуацији насиља у породици, старије жене, као и жене ређе сексуалне оријентације, стоји у саопштењу које су потписали омбудсман и његова заменица Гордана Стевановић, а преноси Бета.

"Принцип родне равнорправности 'нарочито' је потребно применити у области рада и запошљавања, здравствене заштите, образовања, личног и породичног живота, заштите од свих облика насиља, учешћа у политичком и јавном животу и медијима", сматра омбудсман.

Попис становништва из 2011. године показује да жене чине 51,3 одсто укупног броја становника Србије, али да и даље нису равноправне.

"Унапређење положаја жена није само питање људских права, већ и услов за социјалну правду и основни предуслов за друштвени развој и социјалну стабилност", стоји у саопштењу.

Према истраживању Републичког завода за статистику "Жене и мушкарци у Србији 2014", мушкарци преовлађују као лица на које се води домаћинство.

Међу носиоцима газдинства жена је свега 17,3 одсто, док је у самачким домаћинствима њихова заступљеност далеко већа и износи 60 одсто према 40 одсто.

Жене чине изразиту већину међу члановима породице и рођацима који обављају пољопривредне послове на газдинству. Са друге стране, међу стално запосленима на газдинствима жене су изразито у мањини. 

Саша Јанковић и Гордана Стевановић наводе да је неравноправност жена цивилизацијски неприхватљива и да онемогућава остваривање социјалне правде.

"Друштво које не користи пун потенцијал пола својих чланова, односно жена, само себе спутава у напретку", пише у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару