Читај ми!

"Информер" и "Курир" прекршили Кодекс

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу оценили су да су листови "Информер" и "Курир" прекршили Кодекс новинара Србије. У случају писања листа "Блиц", оцењено да Кодекс није прекршен.

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу утврдили су да је писањем против БИРН-а дневни лист Информер прекршио Кодекс новинара Србије и изрекли му јавну опомену, наведено је на сајту Савета за штампу.

Лист је прекршио Кодекс објављујући 15. јануара текст "Хтели да отму 23.200.000 евра, а и даље су 'угледни новинари' и дипломате".

У свом образложењу, Комисија је навела да је дневни лист Информер изнео озбиљне оптужбе против новинара БИРН-а, које није поткрепио никаквим доказима и да су сва нагађања и претпоставке у тексту и у опреми текста представљење као чињенице.

Комисија је оценила и да је текстовима "Тасовац финансира филм порно диве" и "Срамота је шта Тасовац ради са порно-дивом", објављеним 26. и 27. новембра 2014. године, лист Курир прекршио обавезу новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије.

Додаје се и да је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања.

Чланови Комисије за жалбе Савета за штампу утврдили су да дневни лист Блиц није прекршио Кодекс новинара Србије текстом "Пајтићева жеља: Јеремић за председника", обављеним у штампаном издању 10. фебруара.

Савету за штампу жалбу је поднео председник ДС-а Бојан Пајтић, тврдећи да је Блиц објавио неистиниту информацију да је Вуку Јеремићу понудио да буде кандидат опозиције на председничким изборима 2017. године.

Чланови Комисије за жалбе оценили су да је редакција Блица поступила у складу са Кодексом новинара Србије.

Информацију коју су добили проверили су и код Бојана Пајтића, који је то оценио као "апсолутну глупост", као и код људи блиских Вуку Јеремићу, који такође нису потврдили да је разговора било.

"Све ово је наведено у тексту", наводи се у образложењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару