Читај ми!

Новинарска удружења: Обезбедити професионалност РТК

УНС и Друштво новинара Косова и Метохије подржавају став ЕУ да треба да се обезбеди уређивачка независност, професионалност и финансијска одрживост Радио-телевизије Косова. Косовска председница Атифете Јахјага поново одбила да прими на интервју новинаре српских медија.

У саопштењу УНС-а и ДНКиМ-а наводи се да је овај став ЕУ јуче пренела портпаролка европског комесара за суседску политику и проширење Јоханеса Хана Маја Коцијанчич, преноси Бета.

УНС и ДНКиМ додају да су сагласни са ставом ЕУ да хитно треба обезбедити услове за рад независног јавног емитера и на српском језику, који мора да делује транспарентно и да служи грађанима.

Позвали су ЕУ да "помогне да на Косову почне примена међународних стандарда, а да се постојећи јавни сервис РТК хитно децентрализује".

Удружења су истакла да је РТК, у чијем је саставу и канал на српском језику РТК2, "пропагандни сервис косовских власти, еклатантан пример цензуре, корупције засноване на политичкој подобности и послушности и мерило непотизма који гуши сваки покушај професионалног рада".

Према удружењима, канал на српском језику мора да има Управни одбор са српском већином који би чинили представници релевантних инстутуција српске заједнице, изабрани на легалан, правичан и транспарентан начин.

Такође, мора да има и сопствени буџет, директора независног у раду и седиште у Грачаници, што је минимум услова за његову независност, репрезентативност и гледаност.

УНС и ДНКиМ позивали су садашње представнике Срба у косовским институцијама да ураде све да, уз разумевање и подршку ЕУ, обезбеде независно информисање на српском језику, створе независни јавни сервис који ће суштински и формално припадати српској заједници.

Јахјага поново одбила да прими новинаре српских медија

Косовска председница Атифете Јахјага данас је по други пут одбила да прими новинаре српских медија на договорени интервју на који их је позвао њен кабинет, саопштило је Удружење новинара Србије.

Према информацијама ДНКиМ, Јахјага је одлучила да на интервју прими само одређену групу новинара, али је и њима отказала сусрет један сат пре заказаног пријема.

Део новинара са севера КиМ кренуо је на интервју, али су о отказивању сазнали на путу до Приштине, док је већа група српских новинара већ била испред кабинета Јахјаге када им је речено да се интервју одлаже.

Време интервјуа је, како је саопштено, јуче је већ било померано са 11 на 13 сати.

УНС и ДНКиМ су, како се додаје, и раније, због лошег односа према српским медијима, критиковали косовско председништво које је заузело друго место на листи "Црни божур" у рангу оних који непрофесионално сарађују са медијима и често крше Закон о употреби језика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару