Батут: Обратити пажњу на мере превенције

У Србији се региструје средњи интензитет активности и широка распрострањеност вируса грипа, што је уобичајено за овај период године, а у наредним недељама може се очекивати повећан број оболелих, саопштено је из Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Из "Батута" саопштавају да је зато важно обратити пажњу на мере превенције и благовремено се обратити лекару уколико се симптоми болести појачају и трају дуже од два дана. 

Др Драгана Димитријевић из Института рекла је за Танјуг да овогодишња сезона грипа има уобичајени ток, као што је случај и у већини европских земља.

Сви сезонски вируси су у циркулацији и нема никаквог "одскакања" од уобичајеног за овај период, додала је она.

"У Србији је последња три месеца вирус грипа потврђен на територији 20 округа, а и даље се региструје средњи интензитет активности вируса грипа и његова широка распрострањеност, што је очекивано за овај период године", рекла је Димитријевић.

Она је додала да се може очекивати да ће се у наредним недељама регистровати повећан број оболелих од ове болести.

Прву епидемију грипа у овој сезони пријавио је Завод за јавно здравље Пожаревац на територији браничевског округа. Вируси који су у циркулацији су подтипови вируса грипа А(Х1)п, А(Х3) и тип Б, а доминантан подтип вируса грипа је А(Х1)п.

Димитријевић је рекла да су од почетка овогодишње сезоне до сада пријављена 202 лабораторијски потврђена случаја грипа од којих је у 55 узорака доказан вирус инфлуенце АХ1, у 37 одсто АХ3, пет посто за вирус Б и три одсто за вирус типа А.

Она је подсетила да је грип сезонско обољење и да је увек носио ризик за настајање тешких форми болести, нарочито код хроничних болесника, као и за фаталне исходе.

На основу добијених података из других здравствених институција, Институту "Батут" је закључно са данашањим даном пријављено 15 смртхних исхода код којих је потврђен вирус који се може довести у везу са грипом.

Како је казала, највећи број умрлих су старији од 65 година, који већ имају нека од хроничних обољења, ниједна особа није била вакцинисана, а код једне особе вакцинални статус био је непознат.

У 2010. години било је пријављених 27 смртних исхода, 2011. 31, 2012. један и 2013. 17 смртних исхода.

Како је казала, 2012. године, сезона је била ниског интензитета, односно у већини недеља надзора епидемијски потенцијал вируса који су били у циркулацији био је слабијег интензитета.

Обзиром на то да ће сезона грипа трајати до краја марта-почетка априла, важно је да се грађани придржавају општих мера превенције које подразумевају избегавање посета болницама, јачање имунитета, као и јављање доктору у случају појаве симптома као што је повишена температура, болови у мишићима, зглобовима, кашаљ.

"Ако симптоми трају дузе од два, три дана важно је да се обавезно јаве лекару, а у случају појаве отежаног дисања, препорука је да пацијент одмах оде у амбуланту", рекла је Димитријевић.

Димитријевић је указала на то да је грип озбиљно обољење посебно за особе са хроничним обољењима и труднице, код којих грип може да доведе до тешких форми болести, као и смртног исхода.

"Јако су важне опште превентивне мере на које указујемо, али за следећу сезону најважнија је имунизација, као најбоља мера превенције, односно сви они хронични болесници који су у ризику да могу да добију тешке форме болести требало би да се вакцинишу", рекла је Димитријевић.

Институт "Батут" са својом мрежом института прати редовно епидемиолошку ситуацију и то ће наставити и даље да чини, закључила је др Димитријевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару