Читај ми!

Селаковић: Примена Европске конвенције ретка у судској пракси

Није тајна да се примери непосредне примене Европске конвенције изузетно ретко могу наћи у пракси домаћих судова, каже министар Никола Селаковић.

У Београду је одржан Други Регионални форум о владавини права, који је ове године акценат ставио на изазове у имплементацији Европске конвенције о људским правима и то пре свега на заштиту права на правично суђење.

Како су истакли организатори Форума, невладине организације Сивил рајтс дифендерс (Civil rights defenders) и AIRE center, циљ скупа је боља примена Европске конвенције о људским правима у националним системима земаља у региону, боља регионална сарадња у тој области, јачање владавине права и очувања људских права, као и помоћ у процесу евроинтеграција Србије и осталих земаља региона.

Иако је значај Европске конвенције, као темеља савременог демократског правног поретка, већ дуго неспоран, утисак је да су њено недовољно познавање и недовољно познавање јуриспруденције Европског суда за људска права "један од кључних узрока" превеликог броја представки против Србије и држава у региону пред Европским судом за људска права, истакао је Министар правде Никола Селаковић.

Министар је у уводном обраћању подсетио да су општеприхваћена правила међународног права и потврђени међународни уговори, уколико су у складу са Уставом, саставни део правног поретка Републике Србије, али да се то веома ретко директно примењује пред домаћим судовима.

"Јасно је да у правном поретку Србије Европска конвенција има надзаконску правну снагу и да се у хијерархији правних аката налази непосредно испод Устава. Упркос оваквим уставним одредбама није тајна да се се примери непосредне примене Европске конвенције изузетно ретко могу наћи у пракси домаћих судова", рекао је Селаковић.

Према његовим речима, разлоге томе треба тражити у чињеници да пракса Европског суда за људска права, кроз коју се граде стандарди неопходни за ефективну примену одредаба Конвенције, још представља непознаницу за велику већину носилаца правосудних функција у Србији.

"Јасно је да узрок овог проблема превасходно лежи у језичкој баријери и слабом познавању информационих технологија, који су годинама отежавали приступ одлукама Европског суда за људска права", подвукао је Селаковић.

Констатујући да је претходних неколико година Правосудна академија повремено организовала обуке на којима су судије и јавни тужиоци стицали основна знања о садржини и примени Европске конвенције, министар је оценио да те обуке, не само што нису могле да обухвате све носиоце правосудних функција, већ нису могле ни да буду довољне за превазилажење тог проблема.

"Правосудна академија почела је да спроводи обуке које нису биле довољно опсежне због њених капацитета, али за нашу унтрашњу употребу један од циљева је да се ојача та институција, која је ни из чега почела да прави нешто", рекао је он.

У том смислу, како је додао, омогућавање приступа бази преведених одлука Европског суда за људска права представља огроман корак ка изградњи новог приступа у примени и тумачењу Конвеције у правосуђу Србије, као и прилку да будуће обуке обухвате и презентацију садржине и обуку за лакше коришћење те базе.

Значај реформе правосуђа

Констатујући да је реформа правосуђа услов за успешно окончање процеса приступних преговора Србије и осталих земаља у региону за прикључење Европској унији, амбасадор Велике Британије у Србије Денис Киф истакао је да је реформа правосуђа највећи изазов земаља у региону, као и да Европска комисија томе придаје велику пажњу.

Поглавља 23 и 24 у приступним преговорима апсолутно су кључна за успех евроинтеграција, рекао је Киф, додавши да је данашњи форум један од пројеката који могу томе да допринесу.

"Јачање капацитета земаља западног Балкана како би могле да испуне захтеве када је реч о успостављању владавине права потребно је, не само као технички услов, већ зато што то подразумевају европске вредности које деле све земље чланице Европске уније", поручио је Киф.

Амбасадор Шведске у Србији Кристер Асп сагласио се с Кифом истакавши да је владавина права "најважнији" камен темељац Европске уније.

Додао је да је за Србију и земље у региону веома важно да изграде капацитет за заштиту људских права, односно да се ти механизми имплементирају у домаће законодавство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару