Читај ми!

Укинут црвени метеоаларм, проблеми са струјом

Обилне падавине у целој земљи, али за сада нема озбиљнијих последица. У Златиборском округу без струје више хиљада потрошача, највише у Пријепољу, Прибоју и Чајетини. Евакуисано тридесетак мештана из Горње Врањске код Шапца. Набујале речице угрозиле 200 домаћинстава на Убу. Блокирани путеви ка више од 50 пештерских заселака.

22.20 - Полако се повлачи река Добрава која се у поподневним сатима излила у селу Орид код Шапца, јавља извештач РТС-а.

21.45 - Предраг Марић рекао је да се током ноћи и наредног дана очекује стагнација на речицама које су се излиле и да је тренутно најкритичнија ситуација у Убу и у околини Шапца.

20.20 - Нормализовано сабдевање Љубовије струјом. 

18.25 - Киша у Поморављу јењава, нема угрожених домаћинстава, саопштио је начелник Одељења Сектора за ванредне ситауације за Поморавски округ.

16.55 - Критично је у околини Уба, где превентивно дежура београдски тим за спасавање на води, рекао је Предраг Марић.

15.00 - Крупањ добио струју, Љубовија без струје, саопштила је "Електромрежа Србије".

14.20 - Евакуисано тридесетак мештана у Горњој Врањској, речено је на заседању Градског штаба за ванредне ситуације у Шапцу.

14.00 - На подручују дела општине Коцељева, река Тамнава, која је поплавила пољопривредно земљиште, повлачи се у своје корито, преноси Танјуг.

12.10 - У општини Смедеревска Паланка проглашена је ванредна ситуација, али је реч о предострожности, саопштено је после седнице Кризног штаба, пренси Танјуг.

11.50 - Љубовија и Крупањ поново без струје због квара на далеководу. Екипе на терену.

11.35 - Сви путеви ка селима на територији Сјенице су непроходни, а десет хиљада људи је у блокади, речено агенцији Бета у Штабу за ванредне ситуације.

09.45 - Због снега који је оптеретио жице далековода у општини Горњи Милановац, у прекиду је снабдевање електричном енергијом у више насеља, јавља дописник РТС-а. Екипе су на терену.

08.45 - Излили се бујични токови у околини Шапца у десетак села и угрозили домаћинства и пољопривредно земљиште.

08.00 - Шеф Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је за РТС да, и поред обилних падавина и пораста водостаја, нема разлога за панику.

Због обилних падавина у целој земљи, ситуација је нешто повољнија у односу на јучерашњи дан, па тако јужно од Београда није више на снази црвени, него наранџасти метеоаларм. Снег је највише проблема изазвао у чајетинској, прибојској и пријепољској општини.

Јутрос је без струје било око 40.000 потрошача, а до поподнева тај број је смањен на око 7.000. Монтери су и даље на терену, а ужичкој електродистрибуцији у помоћ је стигло 20 екипа.  

Снег је без струје оставио и више села у горњомилановачком крају, а проблема има и у водоснабдевању. Крупањ је добио струју, а и у Љубовији је током вечери нормализовано снабдевање електричном енергијом.

На Убу и у околним селима набујале речице угрозиле су преко 200 домаћинстава, рекао је начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Бранислав Сарић, преноси Бета.  

У сливу Западне Мораве проглашена је ванредна одбрана од поплава, док су за пробијање редовних граница одбране спремни и у Ваљеву. На делу Тамнаве уведена је ванредна ситуација. Сава је у порасту, али не прети изливање.

Думача се полако повлачи, под водом још десетак домаћинстава у Горњој Врањској код Шапца. Тридесетак мештана и вечерас ће спавати у сеоском дому. Градски штаб за ванредне ситуације и надлежне службе обезбедиле душеке, храну, воду, одећу.

Док се Думача повлачи, Добрава је почела нагло да надолази, излила се у небрањеном делу и угрозила куће у Ориду.

Све надлежне шабачке екипе на терену, ангажована механизација, багерима се ојачава насип и пуне џакови како би се заштитила села Мрђеновац и Орид од набујале Добраве.

Због обилних падавина поплављене су њиве у селима Колари, Раља, Сараорци и Радинац, као и дворишта домаћинстава у селима Колари и Сараорци, саопштио је Штаб за ванредне ситуације у Смедереву.

Штаб је упозорио мештане којима су поплављења дворишта да предузму хигијенско-санитарне мере, посебно ако користе бунаре.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је за РТС да нема места за панику грађана због појачаних падавина у Србији, а посебно када је реч о подручју Обреновца.

"Посебно апелујем на житеље Обреновца. Терен смо обишли, снимали из ваздуха и нема разлога да било кога обмањујемо, нисмо то радили ни у мају. Нема места паници, не може се ова ситуација поредити са мајском", рекао је Предраг Марић.  

Командант Ватрогасно-пасилачке бригаде Београд Миле Јовичић данас је, после хеликоптерског извиђања тока неколико река, изјавио да за сада нема опасности по општину Обреновац од изливања Тамнаве и Колубаре.  

"Данас је мирнији дан у односу на ноћ, али ћемо до суботе бити у режиму пуне приправности. Нема опушања и у потпуној смо мобилности и будности", рекао је Марић и истакао да је примећен озбиљнији однос локалне самоуправе, будући да се много више превентивно ради на чишћењу канала.

Нема опуштања, у потпуној смо мобилности и будности, каже начелник Сектора за ванредне ситуације.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић поновио је да тој општини не прети опасност од поплаве.

Непроходни путеви на Пештеру

Снег је блокирао путеве ка више од 50 пештерских заселака. Од седам сеоских школа данас није радило пет, али снабдевање водом и струјом није угрожено.

Помоћник председника општине Сјеница Мића Каличанин рекао је Танјугу да је данас на подручју те општине због такозваног "мокрог снега" дошло до праве катастрофе и да је све блокирано.

"На Пештерској висоравни због непроходних путева угрожено је око 10.000 људи, а општина чини све што може како би им помогла... Ангажовали смо само своје машине, а с њима не можемо ни за 15 дана да очистимо путеве", рекао је Каличанин, председник Општинског штаба за ванредне ситуације.  

Прорадила клизишта на подручју Трстеника

На подручју Трстеника, због кише и снега прорадила су клизишта у селима Јасиковици и Планиници.

Донета су решења о евакуацији две породице из Јасиковице, чије куће су најближе клизишту, а надлежни страхују да не проради и клизиште у месту Богдање, које је пре неколико година донело велике невоље мештанима.

Председник општине Трстеник Мирослав Алексић рекао је да су од јутрос у прекиду три путна правца према селима Јасиковица, Бучје и Орловац због активирања клизишта.

Оштећена контактна мрежа на железници 

Функционисање железничког саобраћаја на барској прузи изузетно је отежано, јер су ноћас велике снежне падавине на неколико места оштетиле контактну мрежу.

Због тога је и воз из Бара каснио шест сати, саопштавају железнице Србије. Контактна мрежа оштећена је и на нишкој прузи, па је саобраћај преусмерен преко Мале Крсне.

Стручне службе "Железница Србије" читаву ноћ и јутро су биле на терену и настоје да у најкраћем року поправе оштећења контактне мреже на овим деоницама, али и да у складу са могућностима организују саобраћај.

Због снега у ужичком крају, обустављен је саобраћај за теретна возила преко Златибора, Кадињаче и у другим вишим пределима. Током јучерашњег дана и вечери било је проблема са снабдевањем струјом.

Због грања и делова дрвећа који су због влажног снега пали на коловозе, у Расинском округу у прекиду су саобраћајнице Александровац–Митрово Поље и Брус–Витково.

Возила се преусмеравају на алтернативне путне правце. Од јутрос се ради на чишћењу и оспособљавању путева, јавља дописник РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару