Читај ми!

НУНС забринут због притиска на новинаре

Независно удружење новинара Србије (НУНС) изразило је забринутост и огорчење због све већег притиска на новинаре који се баве истраживачкима новинарством.

Овога пута недопустива кампања се води против новинара који истражују малверзације у спорту, саопштава НУНС, преноси Бета.

"Та кампања је отишла толико далеко да се 'нормалним' сматра да припадници навијачких група спречавају новинаре, на конференцијама за медије, да постављају питања", наводи се у саопштењу НУНС-а.

У амбијенту, који потпуно одудара од званичних описа о правном оквиру, кључна је тема новинар који се усудио да истражује, а не оно што истражује, навело је то удружење.

Према НУНС-у, уместо да представници институција делују у правцу решавања проблема од јавног интереса, "деловање" институција се препушта навијачким групама и особама из параполитичког миљеа чији је интерес да правна држава настави да ћути.

"Колико далеко иде кампања, а она није прва, говоре оптужбе да су истраживачки новинари бахати и да су непријатељи земље. То имплицира поделу на непријатељске новинаре, оне који имају критички однос према власти и пријатељске који немају никакав професионални отклон према представницима власти, па су самим тим виђени као патриоте", саопштио је НУНС.

То удружење је подсетило на последњи случај када је екипа "Репортера Б92", која ради у саставу "Инсајдера", покренула "кључна питања функционисања спортских клубова", али је додало да у јавном дискурсу, међутим, тема није то, већ је тема - прича о, како је саопштено, "наводним" увредама уреднице Инсајдера Бранкице Станковић упућеним новинару Бете.

"Разуме се, то такође треба да буде предмет јавне дебате, али је несхватљиво да део медија пристаје, без сумње, уз одобравање заинтересованих страна из спортских и политичких кругова, на потпуну замену и теме и тезе. Уместо да траже одговоре на питања од јавног интереса, баве се хајком на новинарку која хајке живи годинама уназад уз полицијско обезбеђење и то из сличних разлога", саопштио је НУНС.

То удружење позвало је колеге на солидарност у борби за стварање услова у којима објективно извештавање о свим темама од јавног интереса неће бити проглашавано непријатељским деловањем.

"Послови којима се баве фудбалски и други спортски клубови нису приватни послови. У тим пословима троши се новац свих грађанки и грађана Србије. То је додатни разлог за појачано интересовање јавности за ове проблеме", наводи НУНС.

Удружење је изразило жаљење што су управо те теме и повод за застрашивање новинара.

"Без адекватне реакције надлежних институција поједини спортски клубови и навијачке групе годинама остају недодирљиви а неформална моћ коју имају остаје изнад закона и изван јавне контроле", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару