Читај ми!

Трудница преминула од "свињског грипа"

Портпаролка КЦС Александра Берић потврдила је Танјугу да је на Инфективној клиници Клиничког центра Србије преминула тридесеттрогодишња трудница. Лабораторијски доказано присуство вируса Х1Н1, познатог и као "свињски грип".

Александра Берић најављује да ће тим поводом убрзо бити издато званично саопштење.

Како су пренели београдски медији, на Инфективној клиници КЦС од грипа је јуче преминула трудница (33) из околине Београда у петом месецу трудноће, а лабораторијски је доказано присуство вируса Х1Н1.

Иначе, то је други смртни случај од грипа ове сезоне, јер је пре недељу дана, на Војномедицинској академији, умро тридесетчетворогодишњак из Ужица.

Трудница је преминула седам дана од добијања првих симптома, рекао је за дневни лист Политика директор Инфективне клинике Мијомир Пелемиш.

"Поред свих напора лекара, нажалост, због грипа је умрла трудница у петом месецу трудноће. На нашу клинику је стигла седмог дана болести и истог часа је била прикључена на респиратор, а лабораторијски је доказано присуство вируса Х1Н1", наводи Пелемиш.

Тренутно на Инфективној клиници нема других пацијената са тешким обликом грипа, али Пелемиш истиче да их је било.

Према његовим речима, ове године, иако нема епидемије грипа и великог броја оболелих, већина оних који су оболели долази са врло тешком клиничком сликом.

То, додаје, доказује да се и даље у Србији врло мали број становника вакцинише против грипа, иако је вакцина једина поуздана заштита.

Пелемиш подсећа да су због грипа у највећем ризику труднице, мала деца и особе са хроничним болестима.

Наводећи да је смрт труднице "аларм", Пелемиш истиче да се свако ко осети симптоме грипа јави лекару истог дана, а не да чека да се развије тешка клиничка слика.

"Висока температура, изнад 39 степени Целзијуса, бол у зглобовима и општа малаксалост су симптоми због којих треба потражити помоћ лекара", упозорава Пелемиш.

Политика преноси и да грип у овом часу угрожава још троје пацијената у Србији, који се налазе на Инфективној клиници у Крагујевцу и прикључени су на респираторе.

Опрез уместо панике

Епидемиолог Братислав Тиодоровић рекао је да је од грипа до сада преминуло седам особа у Србији, од којих је последња била трудница, али да нема разлога за панику већ само за опрез.

Тиодоровић је за агенцију Бета демантовао гласине по којима људи у Србији оболевају од мутираног облика грипа.

"У Србији је присутан вирус грипа А (Х1Н1), који многи називају свињским, мада он то није, и грип А (Х3Н2). Чекамо потврду 'Торлака' да ли је у нишком крају присутан и грип Б, који има знатно блажу клиничку слику од вируса из групе А', рекао је Тиодоровић.

Како је истакао, веома је битно да се људи који оболе од грипа на време јаве лекару као и да не покушавају да се лече "на своју руку".

"Уколико и поред укључене терапије температура два до три дана не пада испод 39 степени, а особа има отежано дисање, главобољу и малаксалост, обавезно мора на болничко лечење", истакао је епидемиолог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару