Читај ми!

Писмо Радоша Бајића Савету за борбу против корупције

Да је Савет хтео, пре него што је у свом извештају објавио малициозну лаж о "губитку РТС-а", могао је да се информише: да се ниједна ТВ серија, на било којој телевизији, па ни на РТС-у, никада није нити ће се икада моћи исплатити само на основу премијерног емитовања. За то је потребно неколико година, и неколико репризних емитовања, пише аутор "Равне горе".

У својству сценаристе и редитеља ТВ серије Равна гора која је у извештају Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија у Србији - апострофирана као "пример нетранспарентне сарадње Јавног сервиса РТС-а са екстерним продукцијама" – принуђен сам да се огласим.

У делу извештаја који третира Јавни сервис, Савет истиче да је на основу одлуке Уметничког колегијума РТС закључио Уговор о копродукцији серије Равна гора са "Contrast studios". Притом, уз бланко изражену и ничим непоткрепљену сумњу, под знак питања ставља критеријуме по којима је то учињено?

Тешко је докучити – чиме је таква претпоставка утемељена? Остаје ми да закључим да господа из Савета, поред своје законом утврђене друштвене функције, имају амбицију и желе да се баве уређивачком политиком Јавног сервиса? То јест, да пресуђују шта РТС треба да снима, а шта не? И са ким треба, а са ким не треба да закључује уговоре о копродукцији?

Да ли је РТС требало да пита Савет, сме ли мени као аутору да повери тежак продукцијски и друштвено одговоран задатак какав је била Равна гора, која је, на основу извештаја "AGB Nielsen", била најгледанија српска серија у 2013/2014. години, са више од 2.300.000 гледалаца.

У чему се и где сагледава нетранспарентност пословног односа на коју указује Савет? Која документација предвиђена законом недостаје у сарадњи РТС–"Contrast" на овом пројекту?

Шта ту фали? Сходно Уговору и утврђеној калкулацији, о року и на време "Contrast" је испоручио свих десет епизода и до последњег динара је оправдано наменско трошење средстава у извршној продукцији?

Зашто је Савету за борбу против здравог разума "сумњиво" то што је Уговор о заједничкој копродукцији са РТС-ом испред продукције "Contrast" потписао Недељко Бајић? Шта је ту и коме спорно? Да ли је у Србији забрањено да очеви и синови раде заједно? Што се мене тиче, ја се тиме поносим! Треба ли да наведем имена и презимена више од 500 својих сарадника, филмских радника, коаутора, глумаца, асистената, возача, и осталих – са просеком од 35 година који су у Равној гори остварили своје право на рад и креативност?

Истицањем у свом извештају да је РТС исказао "губитак" од 623.123 евра – Савет је показао елементарно непознавање материје коју третира?! Како се финансира производња програма, како и на који период је могуће експлоатацијом повратити уложена средства? Притом, Савет не истиче да је "Contrast" уложио 300.000 евра, као део свог копродуцентског учешћа, већ у свом извештају ту чињеницу замагљује? Зашто – знају само чланови Савета?

Очигледно је, да је Савет хтео, пре него што је у свом извештају објавио малициозну лаж о "губитку РТС-а", могао је да се информише: да се ниједна ТВ серија, на било којој телевизији, па ни на РТС-у, никада није,, нити ће се икада моћи исплатити само на основу премијерног емитовања. За то је потребно неколико година и неколико репризних емитовања! Било би занимљиво да Савет истражи – да ли је, када и која серија из маркетиншког прихода, само од премијере покрила уложена средства? Да ли то можда Војна академија, или су Јагодићи, илиМонтевидео – уз све поштовање према колегама и извињење што их уопште помињем?

То се није десило ни са серијом Село гори која је са просечним уделом у гледаности од преко 60% убедљиво најгледанија и најисплативија у ТВ продукцији последњих деценија.

Ако је тако, а тако је, због чега је Савету требало да на стуб страма истакне Равну гору и "Contrast"? Дакле, као најгледанија српска серија, Равна гора је остварила и највећи приход од комерцијалне експлоатације у премијерном приказивању – и то у износу од 369.170 евра, што је једини тачан податак који наводи Савет. Што у пословно-економској реторици представља 41 одсто исплаћене инвестиције само у премијерном емитовању. Што је невероватан успех! Ако је РТС уложио 900.000 евра, а од комерцијалне експлоатације приходовао наведени износ од 369.170 евра – очигледно је да господа у Савету треба да купе нови дигитрон? Јер разлика, то јест "губитак", како наводи Савет, није 623.123 већ 530.830 евра?

И на крају, нека се Савет против здравог разума додатно распита? Ако им нешто није јасно, ту смо да им дамо све информације, да помогнемо да престане да дезавуише и обмањује јавност на непроцењиву штету, моју моралну и немерљиву материјалну коју "Contrast" већ трпи. Коју ће неко морати да плати! Свакако, и на штету РТС-а, чије је суверено право да се сам одреди према овом "експертском" извештају?

Извињење не очекујем – ово је, ипак, Србија. Опраштам члановима Савета који је некада храбро предводила јединствена и непоновљива Верица Бараћ. Са великим респектом према њеном делу гнушам се чињенице да се Савет произвољним и аматерским рекла-казала аргументима јавно ставио на страну оних – који последњих месеци воде прљаву таблоидну кампању против Равне горе. И мене као њеног поносног аутора.

Радош Бајић, аутор серије Равна гора

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару