Читај ми!

Инспектори даноноћно на градилиштима

Директорка Инспектората за рад Бојана Јочић рекла је да је више од педесет инспектора јуче било у контроли највећих градилишта у земљи, Коридора 10 и 11. Јочићева је најавила даноноћне контроле како би се повећала безбедност радника на грађевинама, спречио рад на црно и заштитили и радници и буџет Србије.

Само током друге половине прошле године, инспектори Инспектората за рад су у више од 28.000 контрола из "сиве зоне" у легалне токове "извукли" око 40.000 радника, а ове године контроле ће бити још ригорозније, како би се што више сузбио рад на црно.

Током прошле године инспектори Инспектората за рад Министарства рада поднели су и 17 кривичних пријава против одговорних због смртних повреда и повреда са смртним исходом.

Новинар Танјуга обишао је део градилишта на Коридору 10 код Пирота и Беле Паланке заједно са екипом Инспекције рада Пиротског управног округа на челу са шефом те инспекције Александром Поповићем.

Како је Танјугу рекао Поповић, након обављених надзора откривена су четири радника која су радила на црно, а било је и прекршаја из области безбедности на раду.

"На три локације четири радника немају закључене уговоре о раду, односно нису пријављени на обавезно социјално осигурање, а из области безбедности и здравља на раду, утврдили смо да на две локације нису примењиване мере из Закона о безбедности и здравља на раду и сходно овим неправилностима инспектори рада поднеће против послодаваца и одговорних лица прекршајне пријаве," рекао је Поповић.

Према његовим речима, циљ ових контрола био је пре свега да се, с обзиром на почетак грађевинске сезоне, упозоре послодавци да ће Инспекторат за рад и Министарство рада предузети све мере, пре свега у виду великог броја надзора да би се повећала безбедност радника али и смањила сива зона.

Поповић је рекао да је током прошле године било и драстичних случајева приликом контрола, да радници који су знали да нису пријављени, из страха, беже са градилишта приликом појаве инспектора плашећи се да ће против њих бити предузете неке мере.

"Жеља ми је да кажемо радницима да је Инспекција рада овде пре свега због њихове заштите. Приликом контрола ми предузимамо мере и налажемо свим послодавцима да сви радници који су ангажовани имају уговор о раду, буду пријављени на обавезно социјално осигурање и да се поштују одредбе о безбедности на раду тако да не постоји ни један разлог да се радници плаше инспекција", каже Поповић.

Једна од драстичних неправилности затечених приликом контроле градилишта моста код села Станичење код Пирота је ситуација да су се радници на мост који се гради пели на потпуно небезбедној дасци без адекватне заштитне ограде и других јасно прописаних безбедносних мера, чиме им је била озбиљно угрожена безбедност, додао је инспектор.

Након интервенције инспектора ова неправилност је у најкраћем року исправљена а против одговорних ће бити поднете одговарајуће пријаве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару