Читај ми!

Просечна плата у Војсци мало изнад републичког просека

Просечна плата у Војсци Србије износи 40.616 динара, без пореза и доприноса, што је нешто мало више од просечне плате у републици (39. 285), каже начелник Управе за буџет Министарства одбране Саша Трандафиловић.

Трандафиловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да, ако се гледа по структури у Војсци Србије, просечне плате војних лица су у јануару износиле 41. 501 динара, а плате цивилних лица 38. 346 динара.

Како је рекао, плату професионалних припадника Војске Србије чини основна плата, одређени додаци по основу вршења специфичности војне службе, и минули рад.

Трандафиловић је објаснио да професионална војна лица и цивилна лица у војсци примају и накнаду трошкова за превоз, а такође, одређен број лица прима и накнаду за становање која износи од 4. 610 динара за самца, до 13.000 динара.

"Што је најбитније она се може искористити за решавања стамбеног питања, као део рате кредита", казао је Трандафиловић.

Указао да је систем плата у Војсци боље уређен него у другим земљама региона.

Говорећи о пилотима, пошто је претходних дана било доста речи о њиховим примањима због самоубиства једног пилота ВС, он је рекао су просечне плате пилота ловачке авијације преко 80.000 динара, а да на то пилот добија и трошкове превоза и накнаде за решавање стамбеног питања или за изнајмљивање стана у месту коме ради.

Такође, оне зависе од више фактора, односно од чина који има, а постоји више категорија и оне су најсложеније плате у систему, рекао је представник Министарства одбране.

Најкомплекснији део плате је летачки додатак који зависи од категорије ваздухоплова на којем пилот лети, степена стручне оспособљености, година проведених у летачкој служби.

Летачки додатак износи између 12.000 и 35.000 динара у зависности од основне плате, а у просеку је то између 16.000 до 17.000 динара у нето износу, без пореза и доприноса.

Последњи пут плата пилотима ВС повећана је у априлу прошле године, рекао је Трандафиловић.

Упитан који је број професионалних војника који немају стан, Трандафиловић је навео да их је између 6.000 и 7.000.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару