Читај ми!

Родитељ и хранитељ, која је разлика?

Родитељи тешко болесне деце чије здравствено стање захтева сталну негу надају се да би држава за њих могла да обезбеди права каква имају и хранитељи. Пре две године, петицију да се то и законом промени потписало је више од 60.000 људи. Потписи су остали само на папиру.

Анастасија је са само три и по месеца преживела тешку саобраћајну несрећу и њена дијагноза је атрофија мозга и очног нерва.

"Она би са њеном дијагнозом какву показује магнет била биљка да се није радило са њом", каже Анастасијина мајка Бранка Костић.

Девојчица сада хода и види сенке, а мама се бори да она проговори. Уз њу је 24 сата и када у мају напуни пет година, њена мама мора да се врати на посао.

"Ви треба, фактички, да идете на посао да би платили некоме ко ће да буде са њом. Ко ће боље да јој помогне него родитељ", каже Бранка Костић.

Исти проблем има неколико хиљада родитеља у Србији. Послодавци неретко за мајке оболеле деце немају разумевања, а за разлику од њих, хранитељи који брину о тешкој оболелој деци имају одређене погодности.

"Ми желимо да се изједначимо, да имамо иста права као и хранитељи који усвајају нашу децу. Они су награђени једном пристојном платом, радним стажом и туђом помоћи, а родитељ добија само туђу помоћ", истиче Сандра Иванковић из Удружења "Срећа".

Помоћ је 26.400 динара, а неговатељи уз плату и додатке могу да приме и до 50.000. Биолошки родитељи питају зашто су искључени из овог система подршке, а исто питање поставља се и у Скупштини.

"Желим да се донесе нови закон који ће поправити положај свих оних који су у овом незавидном статусу", истиче Невена Стојановић из Јединствене Србије.

Ново посланичко питање је стари проблем, кажу у опозицији. Дијалог и разумевање родитељи траже већ неколико година.

Зашто проблем није раније решен објашњава посланица Гордана Чомић из ДС-а.

"Зато што ми патимо од недостатка дијалога, зато што има превише људи и у Скупштини и у извршној власти који су склони реченици да то није њихов посао".

Из Министарства рада у писаном одговору кажу да ће подржати иницијативу да биолошки родитељи лакше добијају одсуство ради неге детета.

Размотриће и могућност да се нега продужи и за дете старије од пет година, али о изједначавању права, међутим, ни речи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару