Читај ми!

Mедаља и пет похвала за младе математичаре

Ученици из Србије освојили су сребрну медаљу и пет похвала на престижном математичком такмичењу за средњошколце "Romanian masters of Mathematics" одржаном у Букурешту.

Сребрну медаљу на такмичењу на ком учествују само водеће земље света у области средњошколске математике, освојила је Анђела Шарковић из Гимназије "Светозар Марковић" у Нишу, преноси Танјуг.

Екипу Србије чинили су и ученици Математичке гимназије у Београду: Маријана Вујадиновић, Огњен Тошић, Лука Вукелић, Никола Алексић и Иван Пешић, којима су додељене похвале.

"Овим је Анђела обогатила свој завидан арсенал медаља са престижних међународних математичких такмичења и још једном доказала да припада светској математичкој елити", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су и остали ученици добили похвале, а ученицима Огњену Тошићу и Ивану Пешићу су "за мало измакла бронзана одличја".

Већини такмичара у екипи Србије, како се истиче, ово није завршна година средње школе, па се може очекивати да су пред њима тек врхунски резултати на такмичењима из математике.

Ово такмичење по концепцији је слично Међународној математичкој олимпијади, али осмишљено са идејом да акценат не буде на масовности и популаризацији математике, већ да се организује елитно такмичење на коме учествују само водеће земље света у области средњошколске математике.

Учешће на такмичењу обезбеђује се искључиво на позив организатора, који већ седми пут успешно окупљају екипе 10-15 најрепрезентативнијих земаља света.

Због тога су, како се истиче, задаци на овом такмичењу у просеку осетно тежи од задатака на Међународној математичкој олимпијади. Према суду многих, на овом такмичењу је најтеже освојити медаљу.

На овогодишњем такмичењу учествовало је око 100 такмичара из 15 земаља света, међу којима и три земље које су на светском математичком трону: Кина, Русија и САД.

Руководиоци српске екипе били су Бојан Башић са Природно-математичког факултета у Новом Саду и Милош Милосављевић из Гимназије "Светозар Марковић" у Нишу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару