Међусобне оптужбе Бранкице Станковић и агенције "Бета"

Прави мали рат саопштењима изазвала је најава прве емисије серијала "Репортер" телевизије Б92 која се бави малверзацијама у спорту. Челници Партизана и Црвене звезде одбили су да учествују у емисији. Тим поводом новинар "Бете" затражио је коментар од новинарке Бранкице Станковић која је, како тврди Бета, на питање бурно одреаговала. Расправа се наставила кроз саопштења.

Полемика је започела када су фудбалски клубови Црвена звезда и Партизан одбили да учествују у емисији "Репортер" телевизије Б92 и оптужили ту медијску кућу да жели тенденциозним извештавањем да уруши српски фудбал.

У саопштењу Црвене звезде, које је потписао председник клуба Светозар Мијаиловић, наводи се да емисија и серијал могу нанети "нову велику штету српском фудбалу и спорту уопште".

"Да смо били у праву у погледу карактера најављеног серијала, потврдило се када је новинарка ТВ Б92 пресретала руководиоце Црвене звезде испред стадиона ФК Јагодина тражећи да јој одговоре зашто се понашају 'као чланови организоване криминалне групе'", наводи се у саопштењу Црвене звезде.

Партизан у саопштењу, које је потписао генерални директор Милош Вазура, наводи да аутори емисије примењујући "инквизиторски метод" унапред "окривљују, оптужују, пресуђују и одсецају главе", а да се притом "не занимају за истину".

"Износећи у најави емисије најгрубље клевете и ноторне неистине попут оних да у управи нашег клуба седе 'лица која су аболирана или се против њих води поступак', да је пословање клуба 'без контроле', да је клуб 'плен политичких странака', да се понашамо 'попут организоване криминалне групе', аутори су показали не само потпуно незнање, некомпетентност и неинформисаност, него и злу намеру да српски фудбал демонизују и нанесу штету српском друштву у целини", наводи се у саопштењу Партизана.

Бета: Станковићева реаговала бурно и уз увреде

На издата саопштења фудбалских клубова новинар спортске редакције агенције Бета затражио је коментар новинарке Бранкице Станковић, која је како тврди Бетин новинар, бурно одреаговала.

Пошто се новинар Бете представио, а пре него што је поставио питање, Бранкица Станковић почела је да виче и да говори како он није "новинар, већ навијач" и како нема коментар, преноси Бета.

"Кад ја почнем да се бавим Бетом... Треба да вас буде срамота. Запамтила сам ти име", истакла је Станковићева у телефонском разговору са новинаром Бете.

Станковићева је, како тврди Бетин новинар, навела да су Звезда и Партизан у саопштењима "јавно позвали на линч" и да је требало да новинари прво позову челнике тих клубова, као и Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије.

Бранкица Станковић је новинару Бете рекла и то да медији није ни требало да објављују саопштења Партизана и Звезде, и упитала новинара који од ова два клуба га плаћа. На крају разговора је поновила да од ње неће добити коментар.

"Инсајдер" оптужује Бету

Убрзо по објављивању информације о телефонској расправи између новинара Бете и Б92 огласила се и редакција емисије "Инсајдер", која реализује серијал "Репортер", оптуживши агенцију Бета да се бави новинарством на гори начин него таблоидни новинари.

"Овакав Бетин текст помогао је да се коначно скину маске и да се сазна ко је ко у новинарству. Од наводно угледне новинске агенције Бета, дошли смо до тога да се новинари те агенције баве новинарством на гори начин од оних за које и сами наводе да су таблоидни новинари", саопштила је редакција емисије "Инсајдер".

"Како је новинар Бете Иван Петковић нагласио да је разговор незваничан, Бранкица Станковић је констатовала да његово питање говори о томе да он није новинар него навијач. На питање да ли га плаћа Звезда или Партизан, Иван Петковић није одговорио. С обзиром на то да се представио као новинар спортске редакције агенције Бета,постављено му је питање како је могуће да је новинар спортске редакције, а да се не бави откривањем злоупотреба и малверзација у фудбалу", навео је "Инсајдер".

Редакција "Инсајдера" је саопштила да је новинар Бете нагласио да је разговор незваничан, а када је Бранкица Станковић упитала да ли га плаћа Звезда или Партизан, Иван Петковић није одговорио.

"Такође му је објашњено", додаје се у саопштењу, да је саопштење Звезде и Партизана "јавни позив на линч новинара Б92, уз напомену да Бранкица Станковић баш због те теме већ шест година живи за полицијским обезбеђењем".

"Иако је Иван Петковић неколико пута напоменуо да је у питању незваничан разговор, сат времена касније објавио је злонамеран текст са исконструисаним цитатима", навела је редакција "Инсајдера".

Расправа се за сада завршила саопштењем које је касно синоћ издала агенција Бета која је одбацила оптужбе "Инсајдера" као бесмислене и увредљиве, а нарочито је одбацила покушај редакције Б92 "да јој дели лекције о професионалном и етичном новинарству".

Бета је навела и да је након објављивања садржаја разговора Бранкица Станковић поново позвала новинара Бете и поновила увреде, рекавши да је "срамота за новинарство, хулиган, а не новинар", и да "ради по налогу Звезде и Партизана", као и да ће "гледати прилог о себи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару