Читај ми!

Жене као јаки играчи у мушком тиму

Председница Српске женске парламентарне мреже Марија Обрадовић каже за РТС да се још увек не може говорити о правој и реалној моћи жена у политици. Истиче да су у такмичењу за челне позиције женема потребни самопоуздање, знање и добре идеје.

Марија Обрадовић је, у гостовању у Дневнику РТС-а, рекла да велики број жена у парламенту не користи максимално своје позиције.

"Морамо да будемо много јаче, пре свега одговорније. Морамо да познајемо процедуре и начине доношења одговора и да будемо агресивне не само у наступу, већ у резултатима", рекла је Обрадовићева.

Поводом Регионалне Женске парламентарне конференције у Скупштини Србије, на којој учествују посланице из 15 држава, Обрадовићева је истакла да је женама у такмичењу за челне позиције потребно самопоуздање, знање и идеје.

"Женска парламентарна мрежа има циљ да помогне женама, неке од идеја су да се тражи 30 одсто жена у влади, на одлучујућим местима у привреди, економији, на челу компанија и угледних предузећа. Морају бити солидарне међу собом", каже Обрадовићева.

Истиче да жена кандидат свакако мора бити одговарајућа за неку позицију, као и да се "женски начин решавања проблема показао као добар".

"Мислим да жене морају да буду додатни јак играч у тиму и мушке колеге не треба да нас доживљавају као опасност. Пробајте да убаците жену у тим, видећете како она у првој поставци даје све од себе", рекла је Марија Обрадовић.

Истиче да има начина да се помогне женама, за шта се Женска парламентарна мрежа залаже.

"Тражили смо родно сензитивно буџетирање, да се финансирају активности и области у којима су жене максимално заступљене. Није много тога прошло, али посланице учествују у израду правилника за субвениције руралног развоја, истраживачког рада", каже Обрадовићева.

Додаје да је неопходно помоћи женама на селу, како би се њихов рад оснажио и како би могле да улажу у производњу и буду власнице некретнина.

Србија је по броју жена у парламенту на петом месту у Европи, а на 23 у свету. У скупштинским клупама су 84 посланице, а жене су и на месту председника парламента и на месту секретара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару