Читај ми!

Два синдиката просвете најавила протест за 17. март

Представници Синдиката радника у просвети Србије и Уније синдиката просветних радника Србије најавили су протест за 17. март пред ресорним министарством.

Представници два синдиката поручују да не одустају од штрајка, преноси Танјуг.

"У четвртом месецу штрајка, што се у српској просвети није десило до сада, сазнали смо да ће репресивне мере бити још јаче", каже портпаролка Уније СПРС-а Јасна Јанковић.

Јасна Јанковић је после седнице Штрајкачког одбора СРПС-а и Уније СПРС-а објаснила да су та два синдиката незадовољна због изостанка комуникације с министром Вербићем, која, како каже, у последње две недеље уопште не постоји.

Министар је потписао споразум са два синдиката, који, наводи Јанковић, представљају једну трећину радника у просвети.

"Сматрамо дискриминацијом то што министар са нама не жели да потпише Посебан колективни уговор, јер је текст усаглашен још пре месец и по дана", наводи Јанковић.

Додаје да је потписивање посебног колективног уговора услов за прекид штрајка.

"Када седнемо да разговарамо са министром, онда ћемо рећи каква прецизирања желимо у вези с новцем", каже Јанковић.

Оптуживши министра просвете за кршење закона о раду и штрајку, као и међународних конвенција, потпредседник СРПС-а Миодраг Сокић најавио је за 17. март протест наставника пред Министарством просвете.

"На протест ће доћи многи из Крагујевца, Чачка, Ваљева. Поставићемо шаторе у Мањежу док се не реши тренутно стање, јер овакво малтретирање и деградирање радника ретко се среће", закључује Сокић.

Крајем недеље представници Уније СПРС-а сопштили су медијима да ће одлуком Министарства просвете, наставницима и свим запосленима у школама који су у законском штрајку бити умањена зарада од 19. фебруара, односно да неће имати право на пуну плату за време проведено у штрајку.

У Унији процењују да је тренутно у штрајку, који траје четврти месец, око 50.000 запослених и наводе податак да је у том протесту око 700 школа.

Унија је незадовољна и што их, како кажу, министар не позива да потпишу Посебан колективни уговор уз давање додатних гаранција у вези са материјалним положајем запослених, због чега је Влади Србије предала захтев за заштиту права репрезентативних синдиката, Уније и СРПС-а.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару