Читај ми!

Херој улице, између снова и реалности

Једанаестогодишњи Никола Јовановић је херој улице: он своје цртеже продаје на улици у центру Београда како би зарадио за живот. После прилога о њему, који је пре годину дана емитован на РТС-у, многи људи добре воље јавили су се да помогну.

Захваљујући помоћи која је стизала, Никола и његова мама средили су фасаду и поправили кров да не прокишњава. Сада је, кажу, у кући много пријатније – и лети и зими.

"Захваљујем свима који су помогли да то завршимо. Једини проблем је што немам посао, да имамо од чега да живимо", прича Снежана Јовановић.

Када је РТС пре годину дана посетио Јовановиће, Никола је желео да добије плејстејшн. Добио је два.

"Један сам задржао за себе, а други сам дао дечаку који није имао, јер знам како је то кад немаш", каже Снежанин син.

Њих двоје, међутим, и даље тешко живе у својих скромних 14 квадрата, са оним што Снежана заради продајући половне ствари на пијаци и дечјим додатком од око три хиљаде динара. Пре неколико година обраћала се за помоћ Центру за социјални рад. Добила је десет хиљада динара, каже, да подмири дуг за струју.

Снежана додаје да ју је социјална радница понекад и избацивала из канцеларије, рекавши јој да је радно способна. Међутим, Снежана посао тражи свакоднево али, како каже, све је и даље на чекању.

Никола и даље продаје своје цртеже да помогне мами, и нада се да ће једног дана, као и већина његових другара, отићи на летовање и коначно видети море. Жеља му је да види Грчку.

"Гледао сам слике Грчке на интернету и телевизији, јер је мој друг живео тамо кад је био мали, и  много су ми се допале", прича Никола. 

Снежана каже да јој син често помене да његови другари иду на зимовање и на море, а она му одговара да се нада да ће и они некад отићи.

Сталан посао за Снежану и редован приход решио би многе њихове потребе. Живели би са мање стрепње и несигурности, а Никола би, попут својих вршњака, остварио неке своје снове.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару