Читај ми!

Хитна помоћ за животиње има пуне руке посла

У оквиру амбуланте за мале животиње "Ветерине Београд" већ три године ради хитна помоћ за животиње. Новина је да у зимском периоду та служба ради двадесет четири сата дневно како би помогла свим угроженим животињама.

За три до 20 минута, Хитна помоћ стиже до повређеног пса или мачке, а таквих позива дневно буде и до 60. Осим за услугу, власници љубимаца често зову и за савет.

"Некада има више посла, некад мање и ми формирамо екипе у зависности од броја позива. Постоје приоритети који се поштују као и у сваком Ургентном центру", објашњава дирекор "Ветерина Београд" Будимир Грубић.

Када екипа дође на терен, процењују шта ће урадити. Лакше повреде санирају се на лицу места, а теже, као и у сваком Урегентном центру, хируршким путем.

Амбуланта има преоперативни блок, операциону салу, чекаоницу, рендген, собу за хитне интервенције и постоперативни блок, где се о животињама ветеринари брину до опоравка.

"Најчешће људи зову због трауматских повреда прелома, често нас зову и због туча између два пса када дође до крварења посекотина. Нажалост зову и због тровања од стране несавесних грађана", каже ветеринар Вукашин Вукотић.

До повређених животиња није увек лако доћи.

"Често се дешавало да се мачке завуку у хаубу аутомобила па смо једном јурили власника да би смо извукли мачку. Имали смо и ситуацију када је пас упао у реку, попео се на остврце и онда се колега возач пружио да некако ухвати пса и успео је да га врати. Имали смо и велики број падова посебно мачака са петог, шестог или седмог спрата", истиче ветеринар Вукотић.

Помоћ коју хитна служба пружа напуштеним животињама финансира се из буџета града Београда, док власници животиња за своје љубимце услуге морају да финансирају сами.

 

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару