Читај ми!

Ужице, мушкарац стар 35 година умро од грипа

Општа болница Ужице саопштила је да је од последица грипа преминуо пацијент стар 35 година који је због тешког стања био пребачен на лечење у Београд где је и преминуо.

У саопштењу се наводи да је пацијент код кога је доказан вирус грипа, примљен 16. фебруара због упале плућа на Инфективно одељење, где му је одмах започета адекватна терапија.

Након три дана дошло је до наглог погоршања општег стања пацијента чије је лечење настављено у интензивној нези Опште болнице, али је због тешког општег стања 20. фебруара пребачен на даље лечење у Београд где је и преминуо, преноси Танјуг.

Из ужичке болнице саопштавају да је вирус грипа АХ1 доказан код још једног пацијента који је у болницу примљен 24. фебруара због нагло насталог гушења и повишене температуре.

Лекари кажу да овај пацијент од раније има тешко хронично хематолошко обољење и већ је лечен и због болести кардиоваскуларног система. Пацијент је и даље тешког општег стања, изолован је и предузете су све мере лечења и превенције.

У Општој болници Ужице, како се наводи у саопштењу, за сада нема сумњи на епидемијско јављање респираторних болничких инфекција, а предузимају се све мере за спречавање ширења респираторних инфекција у здравственим установама.

Директорка Завода за јавно здравље Биљана Мијовић потврдила је за Танјуг да у Ужицу нема још увек епидемије грипа.

"Регистровано је преко 600 пацијената који су у протекле две седмице затражили лекарску помоћ. Од тежих болесника узето је 11 брисева, од којих су два потврдила грип АХ1, а код једног пацијента је реч о вирусу АХ3. Има доста случајева пнеумонија, које су компликације грипа”, рекла је Мијовићева за Танјуг.

Инстутут за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саопштава да је вирус грипа "широко распрострањен", што је очекивано за овај период године, али да ни у једном округуу којем је вирус потврђен није пријављена епидемија међу становништвом.  

Од почетка сезоне грип је потврђен на територији 18 округа: Јужнобачког, Београдског, Поморавског, Мачванског, Сремског, Јужнобанатског, Севернобанатског, Севернобачког, Западнобачког, Шумадијског, Моравичког, Колубарског, Браничевског, Рашког, Јабланичког, Златиборског, Зајечарског и Нишавског.

У циркулацији су подтипови вируса грипа А(Х1)п, А(Х3) и тип В, а доминантан подтип вируса грипа је А(Х1)п, наводи се у саопштењу.

Особама са благим обликом болести, уз консултацију лекара, препоручује се изолација и нега код куће до опоравка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару