Читај ми!

Наставницима у штрајку мање плате

Свим запосленима у школама и наставницима који су у законском штрајку биће умањена зарада од 19. фебруара, односно неће имати право на пуну плату за време проведено у штрајку, речено је на конференцији за новинаре у организацији Уније синдиката просветних радника Србије.

Oдлука о умањењу плата наведена је у допису Министарства просвете од 25. фебруара који је прослеђен начелницима школских управа и директорима школа, речено је на конференцији, јавља Танјуг.

Запослени "за период док су у штрајку имају право на сразмеран део зараде, сходно времену проведеном на раду, односно немају право на зараду за време проведено у штрајку", наводи се у допису који је подељен новинарима.

У Унији процењују да је тренутно у штрајку, који траје четврти месец, око 50.000 запослених и наводе податак да је тренутно у протесту око 700 школа.

Унија је незадовољна и што их, како кажу, министар не позива да потпишу Посебан колективни уговор уз давање додатних гаранција у вези са материјалним положајем запослених.

Портапрол Уније Јасна Јанковић сматра да министар Срђан Вербић нема право да не дозволи потписивање ПКУ Унији и Синдикату радника у просвети Србије, уз оцену да је такво понашање дискриминаторно, противуставно и протвизаконито.

Унија је Влади Србије предала захтев за заштиту права репрезентативних синдиката, Уније и СРПС, које је министар просвете, како је наведено, уценио и спречио да потпишу ПКУ за основне и средње школе и домове ученика.

"Захтев смо послали и Међународној организацији рада, Заштитнику грађана, министру за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александру Вулину", рекла је Јанковићева.

Поновила је да су та два синдиката током преговора са Владом стално тражила додатне гаранције у вези са материјалним положајем запослених у просвети.

"Међутим, министар је условљавао потписивње ПКУ прекидом штрајка", рекла је Јанковићева и нагласила да желе да потпишу ПКУ и да, у циљу побољшања материјалног положаја, желе да добију једну плату, за коју ће, како је нагласила, тачно знати када ће је добити.

Конференцији је присуствовао и адвокат Бранко Павловић, оценивши да министар Вербић крши уставне и законске одредбе, поступањем према два синдиката која нису потписала ПКУ и наставила су штрајк.

"Ако синдикат каже 'хоћемо да потпишемо ПКУ', онда је забрањено супротно", рекао је Павловић, уз оцену да министар "фаворизује синдикате који су потписали ПКУ".

Два синдиката, Синдикат образовања Србије и ГСПРС "Независност" раније су потписали ПКУ, док Унија и СРПС то нису учинили.

У Унији су незадовољни и што је министар наложио начелницима школских управа и директорима школа да укину додатак на зараду која припада председницима синдиката за обављање ове функције.

Огласио се и Синдикат радника у просвети Србије који је упозорио да, уколико министар просвете Срђан Вербић одлучи да смањи зараде запосленим у школама које су наставиле штрајк и после 19. фебруара, школска година неће моћи да се заврши док се часови не надокнаде, а по надокнади часова мораће да исплати одузету зараду.

Допис који су директори школа добили из кабинета министра 25. фебруара, а који се тиче законског штрајка и начина обрачуна зарада, је супротан Закону о штрајку, наводи се у саопштењу синдиката, преноси Фонет.

Министарство сматра да су часови који су скраћени на 30 минута од 17. новембра 2014. године до 19. фебруара у потпуности обрадили градиво предвиђено наставним планом и програмом, а уколико је нешто пропуштено, на основу Споразума који су потписали Синдикат образовања Србије и Независност, то ће се надокнадити и нигде се не помиње смањење обрачуна зарада, што је супротно за синдикате који су наставили штрајк и после 19. фебруара којима прете смањењем зарада.

Што се тиче школског звона на 45 минута, у оним школама у којима су запослени подељени на запослене који штрајкују и запослене који не штрајкују предвиђено је да се звони и на 30 и на 45 минута, а у школама где су сви запослени у штрајку звони се на 30 минута, наводи се у саопштењу.

Штрајкачи одбор је упутио захтев за хитан пријем министру просвете науке и технолошког развоја Срђану Вербићу ради превазилажења насталих проблема у вези потписивања ПКУ и Анекса споразума о решавњу спорних питања.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару