Читај ми!

Стефановић: Мање криминала у Војводини

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је укупан број криминалних дела у Војводини од маја до новембра прошле године смањен за 8,9 одсто у односу на исти период 2013. године. Нема претњи по безвизни режим Србије, рекао је Стефановић.

Стефановић је у Новом Саду на седници Савета Скупштине Војводине за безбедност прецизирао да је у том периоду број криминалних дела са 36.609 смањен на 33.366, преноси Танјуг.

"Укупан број криминалних дела почињених на територији Војводине чини 32,5 одсто од укупног броја тих дела почињених у Србији", рекао је Стефановић представљајући извештај МУП-а о стању безбедности у Војводини за 2014. годину.

Најбројнији су имовински деликти који чине 73,4 одсто свих криминалних дела, али је забележено њихово смањење у односу на 2013. за око 17 процената.

Полиција је од маја до новембра 2014. године одузела 460 комада оружја, а како је рекао Стефановић, највећа претња је од илегалног оружја које је у поседу грађана, јер је 93 одсто кривичних дела почињено управо са тим оружјем.

У том периоду почињено је 1.102 крвна деликата на територији Војводине, што је за пет одсто мање него у 2013. години, додао је министар полиције.

"Ми желимо да више полицајаца буде присутно у сваком насељу у свакој улици у сваком кварту и да грађани осећају ту безбедност да ти полицајци познају њихове проблеме али и да они буду отворени за све сугестије грађана", каже Стефановић.

Највеће повећање у области криминала бележе сексуални деликти чији број је са 17 повечан на 29, а повећање је забележено и у области насиља у породици и оно износи 15 процената, нагласио је Стефановић, додајући да је повећаном броју пријава те врсте насиља допринела појачана активност полиције.

"МУП користи све своје капацитете да на целој теритоји Србије а самим тим и Војводине, интезивира напоре за обезбеђивање стабилног амбијента како би се повећао осећај опште сигурности грађана ", рекао је Стефановић.

Седницу покрајинског савета за безбедности отворио је председник тог тела и Скупштине Војводине Иштван Пастор.Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор оценио је да у полицији у Србији нема довољно припадника мањинских националних заједница.

"Процентуално учешће припадника националних заједница у полицији треба да буде боље него што је сада, мада знам да се на томе ради", рекао је Пастор.

"Договорено је да је неопходан овакав вид перманентног рада. Договорено је да по могућности имамо овакве седнице сваких шест месеци, да ако не на свакој од тих седница оно бар годишње једанпут на овим седницама учествују и начелници полицијских управа", каже Пастор. 

Рекао је да забрињава и чињеница да је попуњеност систематизованих радних места у полицији изузетно ниска, и навео пример Суботице, која је у том погледу знатно испод републичког просека.

"То је забрињавајуће, нарочито због специфичности тог простора", рекао је Пастор.

Чланица Покрајинског савета за безбедност, покрајинска посланица Лиге социјалдемократа Војводине Маја Седларевић критиковала је чињеницу да је свега око три одсто жена на руководећим позицијама у полицији.

Седници су присуствовали и директор полиције Милорад Вељовић, начелник ПУ Нови Сад Синиша Радаковић и други припадници полиције.

Нема претњи по безвизни режим

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у Суботици да Србији није угрожен безвизни режим због великог броја лажних азиланата из наше земље, јер је Србија земља сигурног порекла.

Више од 99 одсто таквих лица се враћа назад и добије вишегодишње забране уласка у те земље, објаснио је министар након посете Полицијској управи у Суботици.

Упитан о ситуацији са илегалним мигрантима, министар је оценио да их има "драматично мање" у односу на период с краја јануара и почетка фебруара.

"Наше упућивање додатних јединица Жандармерије, појачање Граничне полиције и нових метода рада, уз савремену технику, термовизијске камере и све остало што смо добили од наших партнера са којима заједно радимо, показало је да је наша полиција на изузетно високом нивоу и добили смо похвале људи из страних полиција", рекао је Стефановић.

Он је додао да ће све то бити примењивано докле год постоји овај ризик по границу.

"Хоћемо да обесхрабримо све који мисле да ће Србију користити као руту за илегални прелазак", рекао је министар.

Стефановић је навео и да је приоритет Министарства побољшање рада полиције у заједници и да оно жели да полиција буде присутна у свакој улици, у сваком делу насеља и да грађани познају те полицајце.

Он је рекао да то подразумева формирање одбора за безбедност у свим општинама и месним заједницама, који ће заједно са полицијом указивати на одређене проблеме, ићи заједно са полицајцима у патроле и стварати боље поверење између грађана и полиције.

"Тешко је пријавити кривично дело ако немате поверење у људе којима то пријављујете. Е, ми хоћемо да се то гради у свакој полицијској управи неупоредиво боље него сада", рекао је Стефановић.

Такође је најавио да ће “неуморно радити” на расветљавању свих кривичних дела, посебно коруптивних, из привреде, поручивши свима да не рачунају да ће их “политичко чланство у било којој странци заштити

Говорећи о стању безбедности у Полицијској управи Суботица, министар је оценио да је оно у свим сегментима боље у односу на претходни период, односно да је у прошлој години у односу на лане смањен укупан број почињених свих кривичних дела за 13 одсто.

Стефановић је оценио да је овој управи потребно више људи, те да ће у правцу побољшања један део људи бити упућен на курс основне полицијске обуке, а да ће до тог периода бити ангажовано људство и из околних полицијских управа, с обзиром на ситуацију са илегалним имигрантима.

Упитан о запошљавању припадника националних мањина у полицији, Стефановић је рекао да је у претходном периоду примљено 30 нових полицајаца, те да то представља континуирани процес, али да се и од њих, као и од припадника већинског народа, очекује да прођу све тестове и да буду психофизички способни за тај посао.

Упитан о убиству девојчице Милице Барашин, која је убијена пре пет година, а чији убица још није откривен, Стефановић је рекао да се "нема недеље да са директором полиције не разговара о том случају", јер има амбицију да највећи број таквих случајева буде решен током његовог мандата.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару