Како до боље наплате пореза на имовину

Лоша наплата пореза локалним самуправама представља велики проблем. Закон о финансирању локалне самоуправе требало би да промени ствари на боље. Са истим циљем и немачка организација за међународну помоћ ГИЗ покренула је пре две године програм пописа имовине у девет општина на истоку Србије.

Александар Грунауер из немачке организације ГИЗ рекао је да је попис завршен и да су шест месеци пописивачи били на терену.

 

Према његовим речима, резултати пописа су добри, а само у Соко Бањи је 10 пута више пописа, односно 3.300 нових и измењених.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Грунауер је навео као пример доброг пописа и Голубац, где је пописано цело викенд насеље, а у Књажевцу је 375 нових пријава.

"Порез на имовину је најбитнији приход који општина остварује", рекао је Грунауер додавши да је сада степен наплате пореза у Мајданпеку око 75 одсто, односно повећан је за 21 милион што је доста високо и веома значајно за општину.

Грунауер је објаснио да су пописивачи били добро обучени и имали добар приступ грађанима, па тако није било већих проблема на терену.

Иако су очекивали мање проблеме на истоку земље где су људи углавном стекли имовину у иностранству, Грунауер каже да су се "гастарбајтери" добро показали да су схватили да је попис и за њих веома важан.

Организација ГИЗ је добила од швајцарске владе фонд од милион франака да награди пет општина које направе највећи напредак у попису, а како је истакао, које општине су награђене знаће се пре лета.

Грунауер је додао да ће се та средстав користити за развојне пројекте и да ће токови новца бити контролисани.

Одговарајући на питање да ли постоји могућност да се пројекат прошири, Грунауер је рекао да су пре годину дана имали разговор о тој теми и да за сада немају дозволу од донатора, али да они желе да виде како је пописивање прошло у девет општина.

Коментаришући што је ММФ одобрио аранжман Србији, Грунауер је рекао да је то добар знак за привреду и потенцијалне инвеститоре, као што је то и нови закон о раду.

"Потребно је да се ради на смањењу ризика и предвидивости како би се инвеститор осетио сигурније", истакао је Грунауер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару