Читај ми!

Нови критеријуми за доделу бесплатних уџбеника

Од школске 2015/16. године деца самохраних родитеља, из хранитељских породица и домова за незбринуту децу, из породица са оба незапослена родитеља и други ученици из материјално угрожених породица, добијаће бесплатне уџбенике од државе, без обзира да ли похађају основну или средњу школу, и те књиге неће морати да враћају, одлучило је Министарство просвете.

Пошто поједини издавачи по школама већ нуде уџбенике за следећу годину, из Министарства апелују на школе, наставнике и родитеље да не улазе у поступак набавке уџбеника до краја марта, када ће бити познато који ученици и у ком обиму добијају бесплатне уџбенике.

У првој половини марта родитељи ће моћи да се на основу формираних критеријума пријаве за бесплатне уџбенике, речено је Танјугу у Министарству просвете и наведено да ће наредних дана све школе у Србији бити обавештене о новом плану расподеле књига.

Бесплатни уџбеници претходних година давани су на коришћење свим ученицима у Србији од првог до четвртог разреда основне школе, и то за предмете: матерњи језик, математика и свет око нас, док су за остале предмете родитељи сами набављали уджбенике.

Тај модел показао је низ мањкавости, што ће, како верују у Министарству просвете, применом нових критеријума бити отклоњено.

Тако на пример, социјално и материјално угрожени ученици којима треба помоћи, не похађају само прва четири разреда основних школа који су до сада били обухваћени пројектом бесплатних уџбеника.

Помоћ је потребна и једном делу ученика у старијим разредима основне, као и у средњој школи, истичу у Министарству и подсећају да су до сада бесплатне уџбенике добијала и деца из финансијски стабилних породица. Такође, употреба књига из тог пројекта имала је велико ограничење - ученици су имали обавезу да по завршетку школске године уџбенике који су добили на поклон врате неоштећене.

Ђаци нису смели да пишу по књигама, да подвлаче текст, морали су да се труде да их очувају како би и наредне генерације могле да их користе.

Зато је новим планом расподеле одлучено да ученици књиге могу да задрже и по завршетку школске године, речено је у Министарству.

Износ средстава намењених за тај пројекат остаје исти као и прошле године, скоро 600 милиона динара, али ће модел расподеле уџбеника бити промењен.

Како би изабрали најквалитетнији уџбеник, наставницима и учитељима требало би омогућити довољно времена за детаљан увид у све одобрене уџбенике из Каталога уџбеника за 2015/16. годину који је, са скоро 1.700 одобрених наслова, објављен крајем јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару