Читај ми!

Од сутра надзор над Геодетским заводом

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић покренуо је поступак надзора над Републичким геодетским заводом због тога што та институција примењује подзаконски акт, који је супротно закону, основ за обраду података о личности.

Родољуб Шабић истиче да се ради о Правилнику о изради и одржавању катастра непокретности односно обрасцима, који између осталог садрже податке о личности и то: матични број лица, презиме, име, име једног родитеља, пребивалиште и адресу, јавља Танјуг.

"Не доводећи у питање, већ напротив подржавајући начела јавности, поуздања и правне сигурности, које Законом о државном премеру и катастру треба да промовише и обезбеђује, повереник сматра да је неспорно да се то не може обезбедити применом наведеног Правилника", истиче Шабић.

Обрада података о личности се, сходно одредби члана 42. Устава, уређује законом, подсећа повереник, наводећи да никакав правилник не може представљати ваљан правни основ за обраду података о личности.

Такође, полазећи од чињенице да је сврха обраде личних података правна сигурност у имовинско-правним односима, неопходно је оценити да ли се тај циљ може остварити и јавном доступношћу мањег броја података о личности од оног који је данас доступан.

По окончању поступка надзора, који ће почети сутра, Повереник ће упутити иницијативу Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфрастурктуре да се изменама и допунама Закона о државном премеру и катастру отворена питања уреде у складу са Уставом Србије, наводи Шабић у саопштењу.

Правилник о изради и одржавању катастра непокретности донет је 1999. читаву деценију пре ступања на снагу и Закона о државном премеру и катастру и Закона о заштити података о личности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару