Читај ми!

Зашто одлажемо обавезе?

Чак 95 одсто људи понекад одлаже или избегава обавезе, односно прокрастинира, како се то стручно каже. Истраживање показује да би се половина светске популације могла назвати "уметницима одлагања", јер им је то устаљен облик понашања.

Прокрастинација је када се акција и задаци одлажу за касније. Простије речено: "Оно што можеш данас, остави за сутра". Готово да нема особе која се не препознаје у овој реченици. Ипак, за око 20 одсто људи то је начин живота. Повремено, то сви радимо.

Одлагање обавеза је најприсутније код младих и крије се иза израза као што су: "најбоље радим под притиском", "нема везе ако закасним неколико минута, нико неће доћи на време".

У ствари, готово никад не буде како смо желели. Краткотрајна пријатност због одложен их обавеза има своју цену.

"Расте анксиозност, стерпња, неизвесностост, могу да се јаве соматски пороблеми. Могу да се јаве и социјалне последице. Такве људе гледају као лење, неамбициозне", каже психијатар Анђелка Коларевић.

"Неретко долази до проблема у међуљудским односима или се то одражава на на факултет, брачне односе", истиче психолог Бојана Обрадовић.

Модерна технологија умешала је прсте у ширењу овог проблема. Наиме, осећај кривице због избегавања обавеза све чешће се потискује сурфовањем по нету, претраживањем сајтова.

Не тако давно, када геџета и интернета није било, само један одсто људи је одлагао обевезе. Данас се тај проценат попео на шест. Зато је важно да се са овим проблемом ухватимо у коштац.

Анђелка Коларевић објашњава да је важно поставити приоритете и поделити задатке на мање целине, па почети решавање од најтежих.

Међутим, стручњаци сматрају да некада себи можемо да дамо одушка и узмемо слободан дан. Притисак који себи намећемо није од помоћи.

"На пример уколико дођете кући и не перу вам се судови, оставићете за сутра, па осетити то краткорочно задовољство. Или уколико имате проблем да саопштите партнеру или пријатељима лошу вест, каже Бојана Обрадовић.

Као деци су нам говорили да нећемо ништа постићи ако будемо лењи и да је само напоран рад кључ успеха.

Међутим, постоје и различита мишљења. Бил гејтс је рекао да би увек ангажовао лењу особу или ону са прокрастинацијом да уради најтежи посао у "Мајкрософту".

На питање зашто, одговорио је да ће такав радник наћи једноставнији начин да уради посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару