Читај ми!

Живот болесне деце, између Фонда и хуманих људи

Иако из године у годину расте број деце која на лечење у иностранство одлазе о трошку државе, а крајем прошле године основан је још један државни фонд који нуди помоћ, и даље има оних малишана чија будућност зависи од хуманитарних акција. Тако, у овом тренутку новчану помоћ за десетак малишана прикупљају и фондације "Подржи живот" и "Буди хуман".

Дечји осмех нема цену, а седмогодишњи Александар из Крагујевца, иако тешко болестан, био је јутрос насмејан. С породицом је дошао у Дечју клинику у Тиршовој, где је конзилијум лекара одлучивао о томе како да му се помогне.

Због тешког, урођеног деформитета кичме дечак је већ оперисан у Цириху о трошку Фонда за здравствено осигурање, а сада га чекају интервенције на стопалима.

"Надам се да ћемо ускоро решити и те интервенције са стопалима, јер му је то преко потребно, и због кичме, и због њега самог. Иде у први разред, не посећује школу, али велику жељу има за тим", каже Александрова мајка Сања Јагличић.

Иако у Тиршовој кажу да њихови ортопеди оперишу на европском нивоу, Александрова породица, због претходног лошег искуства у другим установама, не жели да он буде оперисан у Србији.

Подсетимо, о трошку државе деца на лечење могу само уколико су у Србији исцрпљене све могућности лечења. Због тога је у овом случају договорено решење којим ће пре свега дечак добити неопходну помоћ.

"Договорили смо се са родитељима, са мајком, с обзиром на то да она има позитивно искуство са лекарима у Цириху, да дође, уради операцију овде, свака сарадња је добродошла", објашњава директор Дечје клинике у Тиршовој Зоран Радојичић.

О трошку Фонда за здравствено осигурање, прошле године је лечено сто двадесет двоје деце у иностранству, за шта је издвојено 325 милиона динара.

Вршилац дужности директора РФЗО-а Верица Лазић каже да комисија од 30 професора одлучује о захтеву осигураника.

"Након тога они доносе одлуку која је обавезујућа за републички фонд", истиче директорка Лазић.

Једно од тринаесторо деце која су ове године оперисана о трошку РФЗО-а је десетомесечна девојчица. Њој је у Турској оперисана анеуризма Галенове вене која, између осталог, изазива огромну буку у глави.

"Веома је било битно да се реагује хитно, хвала РФЗО-у и Тиршовој. Беба је на време отишла на интервенцију, и сад је добро", каже отац десетомесечне девојчице.

Друга шанса за оболелу децу јесте и новоосновани Фонд за лечење деце у иностранству.

"После оснивања Фонда и свега што смо урадили, имају већу шансу него икада раније, али то није довољно – радићемо више", истиче министар здравља Златибор Лончар.

О трошку новооснованог фонда на лечењу у иностранству је било троје деце, а у овом тренутку стручна комисија разматра још неколико захтева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару