Читај ми!

Канабис као лек и у Србији?

Лечење канабисом могло би да буде омогућено и у Србији уколико Министарство здравља усвоји захтев Удружења "Лекализација Србије", којим се тражи измена Закона о психоактивним и контролисаним супстанцама.

Оболели од различитих тешких болести последњих година су у неколико наврата предлагали легализацију канабиса у медицинске сврхе, јавља Танјуг.

Потпредседник удружења "Лекализација Србије" и директор болнице "Свети Сава" Милан Савић објашњава да би медицински облици канабиса могли да доведу до олакшавања тегоба код већег броја пацијената.

"Такође, то би омогућило да оболели терапију узимају легално са претпостављеним дејством на основну болести, дакле без потврда из контролисаних клиничких студија, али уз контролу лекара и могућност прикључивања већ започетим истраживањима", истиче Савић.

Према његовим речима, питање употребе канабиса у медицинске сврхе није ултимативно питање српског здравства јер постоји искуство великог броја земаља – ЕУ, САД, Канаде, Израела и других, које већ више година имају легалну употребу канабиса у медицинске сврхе.

"То је и био основни мотив ове иницијативе, да се исто то омогући и пацијентима у Србији", наводи Савић.

Додаје да су у образложењу захтева наведене основне чињенице о употреби канабиса у медицинске сврхе и како је то регулисано у земљама које већ примењују лекове на бази канабиса.

"Дефинисане су индикације симптоматског лечења канцерског и другог бола, терапија мучнине и повраћања које се јављају као последица хемотерапије, терапија тешког поремећаја апетита код различитих стања а најчешће код ХИВ-а, као и терапија мишићног спазма код мултипле склерозе", истиче Савић.

Додаје да очекује да ће у Радну групу Министарства здравља бити укључен и неко из Удружења како би се донело најбоље решење.

"Које ће оно бити и када би се предлог измене закона могао наћи у Скупштини – тешко је претпоставити", наводи Савић.

У Министарству здравља Танјугу је речено да ће почетком наредне недеље бити формирана радна група у коју ће бити укључени и представници Министарства унутрашњих послова, правде и пољопривреде, а која ће се бавити тим проблемом.

Министар Златибор Лончар раније је изјавио да то министарство неће правити проблем да се у медицину уведе све што даје резултате, па ни за канабис.

"Имамо разне студије које су показале да канабис има добре резултате у медицини. Сигурно нећемо бежати од нечега што има ефекта, али ипак, не желимо ни да доносимо нешто преко ноћи. Хоћемо да грађане упознамо о чему се ту ради", рекао је Лончар.

У Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС) кажу да до данас није поднет ниједан захтев за регистрацију лека који садржи канабис, и поручују да употреба те супстанце у медицинске сврхе не значи и њену потпуну легализацију.

Лекови који су у појединим земљама регистровани и комерцијално доступни а који садрже канабиноиде било биљног или синтетског порекла су маринол, цесамет и сативеx, који су регистровани искључиво за употребу код одраслих.

У свету је питање легализације канабиса различито решено. Холандија, Чешка, Португалија, Швајцарска, Мађарска, Израел, Немачка, Италија, Француска и Шпанија су земље у којима је дозвољена употреба канабиса у медицинске сврхе.

У Хрватској канабис није легалан, али на суду постоји пракса да се ослобађају одговорности корисници који докажу да се употребљава у медицинске сврхе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару