Комора извршитеља: Поступили смо по налогу Повереника

Комора извршитеља престала је са прикупљањем и обрадом података о личности који се односе на име и презиме, тачну адресу и висину дуга који нису неопходни за расподелу предмета коју Комора обавља, након недавних критика Повереника за заштиту података о личности Родољуба Шабића.

Комора је поступила по налозима Повереника и престала са обрадом тих података, а податке које је прикупила од Нове године до упозорења Повереника је уништила, рекла је Танјугу заменик председника Коморе извршитеља Светлана Манић.

Она је подсетила да је Комора од 26. децембра 2014. године, на основу измена и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу, надлежна за расподелу комуналних премета.

"Комора је у законском року донела Правилник који регулише расподелу предмета и израдила софтвер преко кога се вршити расподела, пошто је регулисано да се расподела од стране Коморе врши електронским путем", указала је она.

Према њеним речима, Комора је своје капацитете прилагодила новим овлашћењима и извршила све техничке, кадровске и организационе промене како би одговорила новим захтевима.

"За ово кратко време од непуна два месеца без икаквих проблема функционише расподела предмета како то измене Закона регулишу", истакла је Манић.

Сходно поменутим изменама, Комора предмете дели методом случајнопг одабира извршитеља, тако да се не зна унапред ко ће поступати у ком премдету.

На овај начин се обезбеђује равноправност странака у поступку и искључује постојање екслузивитета, пошто су до измена закона повериоци сами бирали извршитељске канцеларије.

То значи да више неће моћи да се догоде ситуације да поједине извршитељске канцеларије "ексклузивно" раде предмете једног комуналног предузећа, док други извршитељи немају посла.

Професија приватних извршитеља у Србији постоји од 2012. године и искључиво је надлежна за извршење комуналних потраживања.

Међутим, одређене надлежности дели са судом - судским извршитељима, односно странке могу да се за извршење својих правоснажних пресуда обрате било суду било извршитељима.

Тако су приватни извршитељи посебно погодни за извршење наплате алиментација, неисплаћених зарада, али и других потраживања по правоаназним судским пресудама за која им се повериоци обрате (евраћени банкарски кредити, дугови из пословања...).

Надзор над радом приватних извршитеља обавља Комора и Министарство правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару