Читај ми!

Клизиште у Трговишту нерешен проблем

У Зладовцу код Трговишта, клизиште угрожава девет кућа, па је у том делу општине уведена ванредна ситуација. Први пут се клизиште активирало пре четири године и тада су мештани добили решења да куће нису за становање, али је већина остала тамо да живи јер немају где да оду.

Земља поново клизи ка долини и реци. На брду је махала Суљинци, три километра од Трговишта и ту живи девет породица. Попуцали су зидови, куће се урушавају и није безбедно боравити у њима.

"Стакло кад је пукло једва сам побегао и нисам смео више да седим", каже мештанин Мића Стаменковић.

Пре пет година, после поплаве у Трговишту, први пут је активирано клизиште. Мештани су добили решења да им куће нису за становање, а неки су привремено изнајмили собе, боравили код рођака, али су се сви враћали.

"Ја пет година живим у стану, плаћам кирију, нисам ништа добио од општине. Живимо од пољопривреде, али и башта је отишла, не знам шта ћемо", каже
Славољуб Стаменковић.

Геолошки институт Србије испитивао је ово тло маја 2010. године и тада су утврдили да се испод слоја земље налази вода на око пет хектара површине, а да је испод ње камен.

Процењено је да би санација клизишта коштала 90 милиона динара, али да то не би било дуготрајно решење.

"Једина мера је исељење и подизање неког новог насеља за те породице и чекамо помоћ државе јер нисмо у ситуацији да то решимо", објашњава председник Општине Трговиште Ненад Крстић.

Министар за ванредне ситуације Велимир Илић каже да се у долини испод налази
земљиште у власништву "Србија воде".

"Може да се разговара о томе да се ови људи преселе и да се изграде за њих нови објекти. О томе ћу већ сутра разговарати у Влади и како да помогнемо што пре", каже Илић.

Док се не изграде нове куће, мештани села Зладовца боравиће код пријатеља и рођака. За оне који немају где да оду, општина ће обезбедити привремени смештај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару