Читај ми!

Партизанима из Београда додељене руске медаље

Поводом националног празника Дана бранилаца отаџбине у амбасади Русије у Београду приређен је свечани пријем на којем је одржана церемонија одликовања 14 српских ветерана Другог светског рата, према указу руског председника Владимира Путина.

"Овај празник је симбол поштовања према војницима, као и непоколебљивости руске војске. Храброст руских, као и српских војника више пута је била на проби током наше тешке и славне историје", рекао је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин који је потом доделио одликовања.

Он је истакао да је "љубав српског народа према војсци осетио 16. октобра прошле године током изузетне војне параде у част ослобођења Београда".

Одликовања су додељена Милану Атељевићу, Милисаву Ђурићу, Живојину Добричићу, Драгици Илинчић, Станислави Коларевић, Драгољубу Лазићу, Милисаву Лукићу, Даници Милосављевић, Милошу Миликићу, Јову Мишковићу, Бранку Николићу, Велимиру Остојићу, Јовану Радовановићу, Милану Рунићу, Жарку Тепшићу и Јордану Филиповићу.

Професор Милан Рунић (88) био је тенкиста Црвене армије са којом је ушао у Београд октобра 1944. године, а касније се борио на Сремском фронту.

"Највећа битка била је код Авале, ту су нам запалили два тенка. Продужили смо у Београд преко Вождовца. Најтеже борбе биле су од Славије до железничке станице. Ту је погинуло око 1.000 Руса", рекао је Рунић, који је после рата због, како је рекао, припадности Црвеној армији, провео годину и по на Голом отоку као политички затвореник.

"Ја сам борац Космајског одреда, рођени Београђанин. Било ми је изузетно задовољство кад смо се срели са борцима Црвене армије, са њима сам садејствово и учествово у свим борбама", каже Драгољуб Лазић пуковник у пензији.

"Мислим да је ово једно од највећих признања које се уручује борцима НОР-a за подвоиге које су учинили за ослобођење своје земље заједно са Црвеном армијом, рекао је Милан Атељевић и додао да је у току рата био најмлађи комесар од 18 и по година.

"Мени то признање значи и јако сам се изненадила како им је пало на памет да ми дају тако високо одликовање. Ово тражи много, не од мене, од једне генерације. Ко прима орден мора да зна да носи одговорност генерације која је учествовала у револуцији и НОБ-у", каже Даница Милосављевић народни херој.

Пријему су присуствовали председница Народне скупштине Маја Гојковић, министри Братислав Гашић, Велимир Илић, Кори Удовички и Александар Вулин, начелник Генералштаба војске Србије Љубиша Диковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић, као и представници верских заједница, велики број дипломата и јавних личности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару