Читај ми!

Строжи критеријуми за поседовање оружја

Парламент би требало да гласа о усвајању закона о оружју и муницији. Нови пропис пооштрава услове поседовања оружја увођењем нових критеријума – здравствена способност и оправдан разлог за поседовање оружја. Према процени полиције, у Србији има између 200.000 и 900.000 комада оружја у илегалном поседу.

Закон о оружју, стар више од двадесет година, критикован је много пута. После сваке велике несреће, попут оне у Јабуковцу када је убијено девет особа, или трагедије у Великој Иванчи – где је страдало 13 људи, узрок је тражен и у слабости закона. Биће промењен тек сада. Утврђено је да су убице у оба случуја имале дозволу за поседовање оружја.

"Дозволе су издаване само на основу провера какво је то лице. Ја не говорим о томе да је ту било пропуста код издавања дозвола, него није била обавеза органа реда, односно МУП-а, да контролише периодично да ли је дошло до извесних промена у самој личности, у окружењу, у околностима", каже криминолог Златко Николић.

Пиштољ или пушку убудуће ће моћи да има само онај ко, поред осталог, има оправдан разлог за то, тј. ко докаже да би му могла бити угрожена безбедност због природе посла или других околности, ко поседује ловну карту или је активни члан спортске стрељачке организације.

Нови закон предвиђа обавезну проверу здравствене способности за набављање и држање оружја. Лекарско уверење се вади на пет година. Психијатар Милан Милић сматра да ће то елиминисати значајан број људи патолошког понашања.

"Но (налази) неће бити потпуно сигурни и поуздани зато што би за један озбиљнији преглед било потребно урадити у најмању руку комплетну батерију психолошких тестова, урадити један психијатријски преглед, а свакако добити неке валидне податке од некога ко је близак самој особи", сматра психијатар Милић.

У Националној асоцијацији за оружје поздрављају увођење лекарског прегледа. Они, међутим, предлажу да се власник оружја проверава на сваких десет година.

"Сваки власник оружја зна да случај неспоразума, чак и вербалног деликта, сукоба са другим лицем, повлачи одузимање оружја, што ниједан власник не жели, јер велики број људи поседује врло квалитетно оружје, то им је хоби", објашњава Петар Пантић из Националне асоцијације за оружје.

Закон обавезује лекаре и полицију на размену информација. Лекар који је утврдио да је код власника оружја дошло до промене здравственог стања које утиче на способност за држање и ношење оружја, мора о томе одмах да обавести полицију. Уколико то не уради, прети му казна од 5.000 до 150.000 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару