Читај ми!

Тачи: У Немачку због гласина!

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи изјавио је за немачки "Франкфуртер алгемајне цајтунг" да је десетине хиљада грађана Косова током протеклих месеци затражило азил у западним државама – због гласина да Немачка великодушно дели радне дозволе.

На питања новинара немачког листа зашто грађани Косова напуштају своју домовину, Тачи је одговорио да је то последица "чудних гласина" да Немачка великодушно дели радне дозволе и дозволе за боравак, пренео је Радио Дојче веле.

"То је апсурдно, али је довело до тога да све више људи илегално путује за Немачку. Чак су и неки медији на Косову у јануару објавили приче о људима који су у Немачкој наводно добили стан и радну дозволу. Неки, иначе озбиљни, коментатори тврде да државе западне Европе због негативне стопе наталитета сада зову људе са Косова да се доселе. То није тачно, али то је био повод за људе да крену", рекао је Тачи.

Новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга поставио је и питање шта се у Приштини мисли о дискусији у Немачкој да се Косово, попут БиХ, Србије и Македоније, стави на листу "сигурних земаља".

Тачи каже да је Косово сигурно и да Приштина има нижу стопу криминала од већине немачких градова.

"Немачка би учинила добро када би Косово прогласила сигурном земљом порекла. Ипак, људи са Косова би морали бити у прилици да легално путују у Немачку. Млади људи су исфрустрирани. Они се налазе сат времена лета авионом од Немачке, али не могу да посете Берлин, да дођу на неки концерт или да као ученици оду на размену", истакао је Тачи.

"ЕУ је либерализовала визни режим са државама попут Колумбије или Молдавије. Није поштено да се то није учинило и у случају Косова", тврди Тачи, а преноси Радио Дојче веле.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару