Читај ми!

Око 500 школа још у штрајку, ускоро преговори о исплати помоћи

Синдикат радника у просвети Србије наводи да је за наставак штрајка у око 500 школа заслужан министар просвете Срђан Вербић и најављује експанзију штрајка. Помоћник министра просвете Зоран Костић оценио је да оно што део просветара који су још у штрајку тражи стоји у споразуму који су сами правили заједно са Министарством. У споразуму је наведено да ће до 1. јуна почети преговори са представницима Владе о исплати помоћи у висини до једне плате.

Синдикат радника у просвети Србије сматра да је министар просвете Срђан Вербић крив за наставак штрајка и за додани губитак наставе у школама, преноси Танјуг

У том синдикату наводе да је министар Вербић током тромесечних преговора са четири синдиката просвете, показао да није дорастао ситуацији у којој већина школа штрајкује и када је настава трајно поремећена.

"Уместо да легитимни штрајк десетина хиљада просветних радника схвати као посебан и екстремни вид социјалног дијалога који је свакако уређен законом и у коме преговарачке стране имају велику узајамну одговорност, министар просвете се, у свом незнању, све време труди да потцени синдикате и да изазове сумњу у јавности у њихову легитимност, позивајући се на 'мишљење наставника који нису у синдикатима'", наводи се у саопштењу Синдиката радника у просвети Србије.

Наводећи да је на почетку министар давао јасне изјаве да би, да се пита, укинуо могућност штрајка у образовању, из тог синдиката сматрају да је Вербић, када је схватио да је претерао, у јануару започео "турнеју" по школама Србије како би показао да школе не мисле исто као њихови синдикати, али да је одустао и од такве стратегије.

Како истичу, министар није имао стратегију преговарања и решавања катастрофалних плата у школама.

"То што није имао стратегију, министар Вербић је формулисао у 'нема пара, имајте разумевања за државу, не сме у споразум никаква бројка јер ће ММФ да полуди, Влада се неће сложити'" сматрају у синдикату.

Додају да је једино чега се министар придржавао током преговора била намера да се нипошто не обавеже да ће просветним радницима обезбедити било какво повећање плате и у било ком облику, у току следеће две године.

Како кажу, свом неуспеху после тромесечних преговора, министар Вербић треба да захвали и синдикатима СОС и "Независност", који су током преговора изабрали "мекану и помирљиву опцију и тиме допринели да преговори више личе на договарање, а на крају су дошли са унапред ковертираним потписима.

У саопштењу се наводи да је штрајк од среде настављен у око 500 школа и да ће трајати и даље са могућношћу експанзије.

Министарство: Просветари добили најбољи колективни уговор до сада 

Помоћник министра просвете Зоран Костић каже у изјави за агенцију Танјуг да је добро што се све време разговара и да су просветари добили колективни уговор бољи него што су икад имали и да су тога свесни.

Костић је присуствовао састанку са директорима средњих школа Златиборског и Моравичког округа о изради Регионалног плана уписа.

В. Д. начелника Школске управе Ужице Миленко Николић изјавио је за да је циљ састанка са представницима Министарства просвете да се што боље одговори захтевима ученика, али и да се повеже привреда са својим потребама и школство.

"Привреда у овом тренутку највише запошљава дефицитарна занимања која су трећег степена. Имамо проблем што, иако имају веће шансе за посао, ученици се нерадо опредељују за ова занимања", каже Николић.

На подручју Златиборског округа у средње школе ове године уписаће се 2.880 ученика, међу којима ће бити традиционално и ђака из Републике Српске и Црне Горе, каже Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару