Читај ми!

Милијарду људи против насиља над женама

У 200 земаља света одржава се скуп "Једна милијарда устаје против насиља". С Трга републике у Београду поручено да се насиље над женама мора одмах зауставити. У Србији је у 2014. убијено 27 жена и расте број оних који свакодневно трпе насиље.

Скуп је део глобалне кампање у којој жене и мушкарци из више од 200 земаља света чине милијарду која заједничким плесом на улицама својих градова шаље захтев за престанак насиља над женама, преноси Танјуг.

Учеснике на Тргу републике подржали су повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић, председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић...

Шабић је поручио да је акција подизања гласа против насиља над женама апсолутно оправдана, будући да у Србији постоји тај проблем.

Приметивши да се мали број људи одазвао акцији на Тргу републике, Шабић је рекао и да реакција државе из различитих разлога није баш адекватна када је у питању насиље над женама, будући да мониторинг показује да свега око 10 одсто случајева буде процесуирано.

"Стварно има смисла придружити се захтевима да то мора да се заустави. Ниједан народ на свету не туче жене, бедници туку жене и њих има у сваком народу, али оно што пристојан свет може да уради јесте да се суочи са чињеницом да за то мора да се одговара", рекао је Шабић.

Омеровић је поручио да насиље над женама представља проблем који оптерећује друштво, с обзиром на то да је све већи број жена, али и деце, који трпе насиље.

"Ми смо држава која, нажалост, предњачи по броју жена жртава насиља и то је проблем који морамо да сагледамо из свих углова. У том ланцу свега што се дешава од тренутка када се деси насиље, од полиције, центара за социјални рад, правосуђа и тужилаштва, ми изгледа имамо највећи проблем у овом последњем делу. Правосуђе ту шкрипи", рекао је Омеровић.

Подсетио је да је у 2014. години у Србији убијено 27 жена.

И он је приметио да се данас на централном београдском тргу окупио мали број људи, али и оних који би требало да се баве питањем насиља над женама и њиховом заштитом.

Скуп су организовали Центар модерних вештина и Центар Е8, а у оквиру ње је отплесана кореографија на песму "Покидај ланце".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару