Друштво за заштиту птица тражи хитно сузбијање криволова

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије апеловало је на надлежне који одлучују о државним стратегијама у ловству, заштити природе и надзору државних граница да хитно почну систематско сузбијање криволова птица и њихов шверца из Србије.

"Оринтолози се надају да је излазак са црног списка криволовом обележених земаља минимални мотив за ову хитно потребну акцију", наводи се у саопштењу Друштва зa заштиту птица, преноси Бета.

Друштво, као један доказ о размерама криволова, у сапштењу преноси и делове текста америчког недељника "Њузвик" под насловом "Има ли границе масакрима и шверцу птица на Балкану?".

Како је наведено у саопштењу, "Њузвик" је у издању од 7. фебруара, донео опширну репортажу на који начин се лове и шверцују заштићене врсте птица, између осталог и у Србији, као и како се такви случајеви систематски занемарују у поступцима органа који су дужни да их спречавају и санкционишу.

"Њузвик" наводи да су широм југоисточне Европе, а посебно у Румунији, Србији, Албанији и Бугарској, италијански ловци постали јавни непријатељи број један за заштитаре природе и птице.

Према писању листа, од слома комунизма, сваке године расте број Италијана који путују на исток ради убијања птица, и то у организацији предузећа у италијанском власништву.

Наглашено је и да је ловачки лоби блиско повезан а пословним, као и да су многи ловци истовремено и инвеститори, или се барем тако представљају од стране државних власти.

Из Друштва истичу да је "фрапантна чињеница" да службене статистике наводе да је током 2013. у Србији одстрељено око 45.000 препелица, а тим за борбу против криволова Друштва нашао је само на Фејсбуку објаве које говоре о још око 70.000 одстрељених јединки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару