Читај ми!

Срби посетили гробље у јужној Митровици

Неколико стотина Срба из северне Косовске Митровице јутрос је, на Задушнице, посетило православно гробље у јужном делу тог подељеног града.

Тамо су стигли организовано аутобусима и приватним аутомобилима, уз полицијску пратњу, a инцидената није било, преноси Танјуг.

Тек понеки читав споменик, гробови оскрнављени, бисте однете – то је слика која је и ове године дочекала све оне који су дошли да упале свеће за покој душа преминулих рођака и пријатеља.

Божидар Стојковић из северног дела Косовске Митровице, којем су родитељи и брат сахрањени на том гробљу, каже да је прошао цели свет а да није нигде видео толики вандализам.

"Ишао сам свуда, и по Немачкој, и по Италији, и свугде, али нигде нисам видео ово што сам видео у овом делу Косова. Они замишљају да могу да затру српски народ, међутим, од тога нема ништа, без обзира на то шта они и како мисле. Ево на споменику мојих родитеља била је ограда, нема је више. Тамо на другом гробу, где ми је сахрањен брат, однета је биста и срушен и бачен је стуб", рекао је Стојковић.

Зоран Петровић из Косовске Митровице каже да се ситуација погоршала и да онима којима мртви сметају не требају ни живи.

"То је одраз некултуре, неваспитања. Ситуација је све гора и гора. Ево, споменици, овде поред нас који нису били такнути, сада су поломљени. Не могу да верујем да нормалан човек може да напакости неком ко више није са нама. Шта даље? Живећемо, претрпели смо много горе ствари од овога, онако како можемо и онако како морамо. Они који су на овом гробљу живе са нама и дан-данас", закључује Петровић.

Неда Јовановић каже да не може да нађе бабин гроб, гробове свекра и свекрве.

"Лутамо као изгубљени у свом граду, у свом месту. Споменик је порушен пре четири-пет година, после рата је био, али онда је комплетно уништен. Сад су почели све да носе, ни камен нису оставили. Код свекра и свекрве цео породични гроб су однели", каже Неда Јовановић.

Додаје да је бес оних који скрнаве гробља усмерен на мртве зато што нису могли ништа живима, као и да ће, иако јој је тешко, стално долазити да ода помен својим најближима.

Протојереј ставрофор Милија Арсовић рекао је да би волео да је ситуација боља у односу на прошлу годину, али да то не може да се каже.

"Види се да ама баш ништа доброг нема овде. Данас је народ у великом броју изашао овде на ово свето гробље, јер доста светих људи има који овде почивају и који нису заслужили да се ово уради. Једноставно, ево, ја 15 година излазим са овим народом овде и могу да кажем да увек све горе и горе затекнемо", истакао је протојереј Арсовић.

На гробљу у јужном делу Косовске Митровице уништена је и капела, а када је у питању обнова споменика – е то је тешко питање, јер је реч о личној својини, па они који су власници споменика одлучују појединачно да ли ће обновити споменик.

На том гробљу више од 70 одсто надгробних споменика је након завршетка сукоба 1999. године порушено или оскрнављено.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару