Читај ми!

Требаће много година за заштиту од поплава

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић оценио је да посао на превенцији и заштити од поплава може да траје годинама па и деценијама, а да је питање и колико ће држава имати новца за тo.

Марко Благојевић је агенцији Бета рекао да је за процес превенције и изградњу нових објеката за заштиту од поплава "само небо граница" и да рок за то није могуће одредити.

Ипак, истиче да је добро што се о томе напокон почело системски размишљати.

"Оно што је добро јесте то што се сада коначно, први пут можда у последњих неколико деценија, размишља системски о одбрани од поплава. Размишља се о томе где би требало да буду нови објекти и како обезбедити средства за то", истакао је Благојевић.

Додао је да је за почетак тог посла обезбеђено око 50 милиона евра и навео да треба да почне израда студије на заштити од поплава у сливу Колубаре, истичући да је штета након плављења басена Колубара била огромна.

"На терену је почело испитивање могућности од заштите од поплава у сливу Колубаре, али ту није реч само о изградњи бедема, то нас штити, али шта добијате онда низводно. Ту мора да буде направљен механизам заштите од поплава коју ће чинити и бујичне преграде и ретензије и насипи", рекао је Благојевић.

Што се тиче посла око стамбених објеката, огроман део посла је завршен, рекао је Благојевић и додао да је до сада исплаћена помоћ за близу 19.000 породица широм Србије у укупном износу који прелази 4,5 милијарди динара.

Навео је и да је у 45 случајева утврђено да је до признавања права на помоћ дошло давањем лажне изјаве, због чега је обустављена исплата помоћи или изградња нове куће.

"На тај начин спречили смо да око милион евра оде у погрешне руке", рекао је Благојевић и додао да ће бити извршена контрола на свих 19.000 адреса које су добиле помоћ.

Како је навео, то је огроман посао, а контрола је до сада извршена на 6.000 објеката.

Благојевић каже да је поднето око 400 кривичних пријава, да је још пар стотина пријава у припреми и додаје да су неки од случајева добили епилог и да је с тужиоцем договорено да се добијени новац врати.

Истакао је да је помоћ поплављеним подручјима дало 50.000 донатора који су на посебне рачуне Владе Србије уплатили укупно 4,9 милијарди динара.

Навео је и да ће Србија на располагању имати око 220 милиона евра бесповратних средстава, а да се из кредита за које су аплицирали или ће аплицирати може рачунати на још 300 милиона евра.

Штета од поплава које су прошле године задесиле Србију процењена је на више од 1,7 милијарди евра, подсетио је Благојевић и истакао да та чињеница указује на то с каквим се проблемима држава суочава у покушају да са врло ограниченим ресурсима управља на одговоран начин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару