Свечана академија у част Луиз Милер

У част Луиз Милер, ауторке књиге "Наш брат - капетан Флора Сендс" у Вуковој задужбини одржана је свечана академија. Вукова задужбина уручила Милеровој Захвалницу за очување културних вредности Срба кроз неговање културе сећања на савезничке везе са Британцима у Великом рату. Милерову ће на Дан државности одликовати председник Томислав Николић.

Књига "Наш брат- капетан Флора Сендс" говори о епопеји преласка српског народа преко Албаније кроз призму живота учесника и сведока, Флоре Сендс, прве жене војника са Запада која је ратовала заједно са Милунком Савић у чувеном "Гвозденом пуку" српске војске. На овој књизи Луиз је радила дванаест година.

Луиз Милер истиче да у Британији има доста књига о ратовању на Западном фронту, али мало написа о биткама вођеним у другим крајевима света.

"Зато сам желела да упознам британску публику не само са Флором већ кроз њене доживљаје са Србијом и шта је Србија учинила у Првом светском рату", наводи Милерова.

"Флора се борила за српску војску. Оживела је Србију и Југославију и то не само из времена Првог светског рата. Она је живела у књизи од 1914. до 1944. Причам причу о Флори која је живела у Британији и у Србији и Југославији у том периоду", објашњава ауторка.

Луиз Милер је за гледаоце Би-Би-Сија сачинила и филм "Жене у савезничким мисијама у Србији". У припреми је и документарни филм о српској омладини која је била на лечењу у Великој Британији и која се, захваљујући стипендијама британске владе, тамо и школовала.

Милерова напомиње да сада ради на другој књизи чија се радња плете око 27 српских дечака, избеглица, који су се дали у збег преко албанских планина и Црне Горе.

"Они су се нашли међу 400 српских дечака који су завршили на школовању у Британији. Двадесет седам дечака школовало се у Единбургу у Шкотској, у једној од најбољих школа - Џорџ Херијет", каже Луиз Милер.

Напомиње да када су дошли нису знали ни реч енглеског и никада до тада нису играли рагби.

Подсећа да су ти дечаци који су стигли изгладнели, у ципелама подераним од збега, постали су шампиони у рагбију у тој школи и вратили су се кући са заиста значајним каријерама.

Школа у Единбургу позвала је потомке тих дечака и платила им пут да дођу у Шкотску и да виде где су им се очеви и дедови образовали.

Луиз се нада да ће књигу о њиховим очевима и дедовима објавити и у Шкотској где живи, а можда и у Србији. Каже да за сада зна мало српских речи, али да ће доћи време када ће се посветити и учењу нашег језика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару